michaelsx Napisano 2 Maj 2012 Share Napisano 2 Maj 2012 Witam, mam takie pytanie: jakiego modelu oświetlenia mógłbym użyć, żeby uzyskać jak najbardziej zbliżony efekt (w załączniku)? Skylight czy Daylight? a może preferujecie jakiś inny? Mam właśnie problem z uzyskaniem takiego efektu. Bardzo prosze o odpowiedź :) http://imageshack.us/f/802/auta.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 3 Maj 2012 Share Napisano 3 Maj 2012 Ogólnie stawuałbym na dylight daje wieksza kontrole nad swiatłem oprócz lokacji i czasu mozesz takze wybrac zaleznie od tego w czym renderujesz scenke swiatło słoneczne pasujace do rendera najlepiej. Oczywiscie np robiac vrayem mozesz poprostu uzyc swiatła vraysyn i samemu dobrac ustawinia zgodne np z pora dnia, mozesz takze scene swiecic mapa hdri tak naprawde metod jest kilka a własciwie zalezy głownie jakiego rendera używasz i w której metodzie czujesz sie lepiej A tak na oko to w tej scenie co ja pokazałes to beda godziny pomiedzy 6-9 rano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelsx Napisano 3 Maj 2012 Autor Share Napisano 3 Maj 2012 Dzięki za odpowiedź, popróbuję z daylightem jeszcze bo nie wiem czy z mapą hdri uzyskałbym taki efekt. Robię w MentalRay więc jak narazie to V-Ray sobię odpuszczę, chyba że lepszy efekt będzie to od razu biorę sie za niego :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 3 Maj 2012 Share Napisano 3 Maj 2012 Tak naprawde to tak w jednym jak i drugim rendererze mozesz uzyskac to samo, a vray naprawde cieszy sie tak popularnoscia ze wzgledu na dosyc łatwa obsługe i szerokie rozpropagowanie go ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi