Gość Rantaurel Napisano 3 Maj 2012 Share Napisano 3 Maj 2012 Witam Jeżeli chodzi o modelowanie to jestem początkujący. Mam 3Ds Max 2011, modeluje z różnych brył edytowanych jako Poly. Mam jednak mały problem, który mnie trochę denerwuje. A mianowicie niektóre ściany moich bryłek wyglądają w ten sposób (są jakby wklęśnięte): To pewnie zależy od jakiejś opcji, pomożecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rantaurel Napisano 17 Maj 2012 Share Napisano 17 Maj 2012 Proszę xd Nadal mam z tym problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deepyellow Napisano 17 Maj 2012 Share Napisano 17 Maj 2012 Tzn chcesz aby powierzchnia była wklęsła a nie jest? Problem jaki napotkałeś wynika z tego, że polygon na screenie składa się z conajmniej dwóch trójkątów i każdy z nich jest inną płaszczyzną. Możesz go podzielić na 2 poligony (cut albo create/edge) i problem zniknie. W edit poly masz jeszcze coś takiego jak "edit triangulation" za pomocą którego możesz zmienić układ trójkątów w polygonie bez cięcia go na dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 18 Maj 2012 Share Napisano 18 Maj 2012 sprawdź czy sąsiadujące ze sobą ścianki nie mają przypisanej tej samej 'smooth group" (prawdopodobnie tak). Max stara się wtedy wygładzić i zaokrąglić bryłę. Ewentualnie przesuwając wierzchołki zniekształciłeś płaszczyzny tworzące ścianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi