Napisano 3 Maj 201212 l Witam Jeżeli chodzi o modelowanie to jestem początkujący. Mam 3Ds Max 2011, modeluje z różnych brył edytowanych jako Poly. Mam jednak mały problem, który mnie trochę denerwuje. A mianowicie niektóre ściany moich bryłek wyglądają w ten sposób (są jakby wklęśnięte): To pewnie zależy od jakiejś opcji, pomożecie ?
Napisano 17 Maj 201212 l Tzn chcesz aby powierzchnia była wklęsła a nie jest? Problem jaki napotkałeś wynika z tego, że polygon na screenie składa się z conajmniej dwóch trójkątów i każdy z nich jest inną płaszczyzną. Możesz go podzielić na 2 poligony (cut albo create/edge) i problem zniknie. W edit poly masz jeszcze coś takiego jak "edit triangulation" za pomocą którego możesz zmienić układ trójkątów w polygonie bez cięcia go na dwa.
Napisano 18 Maj 201212 l sprawdź czy sąsiadujące ze sobą ścianki nie mają przypisanej tej samej 'smooth group" (prawdopodobnie tak). Max stara się wtedy wygładzić i zaokrąglić bryłę. Ewentualnie przesuwając wierzchołki zniekształciłeś płaszczyzny tworzące ścianki.