Napisano 22 Maj 201212 l Witajcie ponownie! Tym razem opublikuję pewną animację, która początkowo miała zachodzić za surową próbkę rayfire, a skończyło się na dramatycznej krótkiej historii pewnej szklanej kulki... ;) Wszystkie efekty pochodzą z VrayPhysicalCamera - żadnej post produkcji. AE użyłem aby dodać efekty dźwiękowe i muzykę. Jak to mówią... od czegoś trzeba zacząć. Kilka wybranych klatek z animacji: I animacja: Edytowane 22 Maj 201212 l przez Krzyk
Napisano 22 Maj 201212 l hej wyglada niezle, jak dla mnie bardzo brakuje motion blura (albo wiekszej ilosci klatek)- ruch wyglada szarpanie dosc. Caustyki skacza tez dosc zauwazalnie. Nie sadzisz jednak ze nazwanie tej animacji "historią" to lekkie przegiecie? :) pozdrawiam
Napisano 22 Maj 201212 l Autor @mirach: Wplątałem raczej słowo "story" w sposób szyderczy w stosunku do własnej animacji i raczej dla śmiechu ;) Hej, ale kto z nas nie miał tak w przeszłości, że jak tylko dostał szklaną kulkę, to ta wypadła mu z ręki i się zbiła? Hehe :) Z kaustyki nie jestem zadowolony. W pojedyńczych frame'ach zapowiadało się ok, później jednak ...crap. Motion blur tyle ile mi pozwoliła camera vray - ale pierwszy raz używałem tej opcji, więc ustawienia raczej default'owe :) Mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem nazywając to "historią" :D ;) Jednak jeśli ktoś ma jakiekolwiek wskazówki - strzelać jak z procy. Śmiało. Cheers!
Napisano 23 Maj 201212 l Autor Nie ma sprawy :D Choć niebawem chcę się wziąć za trochę już poważniejszą animację:) Skorzystam jednak z tej sytuacji i spytam: Otóż przyznam, że... renderowałem to 70h przez to, że motion blur, dof i caustici renderowałem z kamery. Pytanie brzmi - jak wyeksportować klatki zdepth reflection itp równocześnie renderując całą animację? Ostatnio jak zapisałem output w openexr. to żadne passy poza rgb nie zapisywały się do pliku - jest jakaś metoda na renderowanie ich i autozapisywanie na raz? Ewentualnie czy da się po wyrenderowaniu wszystkich klatek zapisać z frame buffer'a inne pass'y ? Sry za moją polszczyznę - ciężka noc... ale muszę to wiedzieć :D