Napisano 27 Lipiec 200420 l A wiec natchniony niektorymi postami na forum postanowilem zrobic sobie 350 metrowa lodeczke. Jest to lodz zupelnie wymyslona, ale oparta oczywiscie o konstrukcje i wyposazenie innych lodzi marynarek wojennych z calego swiata. Odrazu informuje iz od soboty na dwa tygodnie nie bedzie aktualizacji, gdyz jade sie opalac :P PS: posty z bardzo krytycznymi ocenami bardzo mile widziane... :)
Napisano 27 Lipiec 200420 l jak na razie nie zawiawiele ale jak dlamnie to chwilowo nie ma na czym oka zawieśić
Napisano 27 Lipiec 200420 l Autor no to maly aptejcik. narazie lancuszek. jutro wezme sie za powazniejsze rzeczy, a przynajmnie mam taka nadzieje :]
Napisano 28 Lipiec 200420 l Autor rdo --> ten statek ma tylko dwie kotwice (lodzie tej wielkosci posiadaja najczesciej 3 lub wiecej kotwic z tego co widze z pewnych referek) i dlatego lancuch jest tak gruby by mogl kotwice (rowniez wieksze niz zwykle) utrzymac, ale jeszcze sie zastanowie. moze faktycznie... :P i obiecane dziala:
Napisano 28 Lipiec 200420 l hehe wymyslona czy nie ale mi to wyglada na cos podobnego do Francuskiego pancernika liniowego fonet: ] "Riczelieu", nei wiem jak zapisac to poprawnie... ladne 380siatki: ],,, model ladny bez bledow ale Ciezko tu narobic bledow jesli sa takie kasztalty jakie sa,,,, pozdrawiam i bede sie przygladal,, cze
Napisano 28 Lipiec 200420 l aaa i jeszcze dlaczego ORP... o ile wioem polska nei mila nigdy nic podobnego "Warszawa" ma chyba kolo 100m i to byla i jest najwieksza jednostka.. opzdro
Napisano 28 Lipiec 200420 l Autor prawda, caly statek jest dosc mocno wzorowany na francuski okrecie liniowym Richelieu, wlacznie z kadlubem, ktory zostal jednak odpowiednio spreparowany wielkosciowo. a co do nazwy to podobnie jak sam model bedzie zmyslona, czyli cos w stylu ORP "Boleslaw Smialy". Patriotycznie :P
Napisano 28 Lipiec 200420 l Autor no i mam problem bo nie jestem znawca w tym temacie: potrzebuje umiescic na statku pare wodolotow, ktore beda "wyrzucane" ze specjalnych wyrzutni (tak to sie chyba nie nazywa) i nie wiem jaki moglby to byc samolot. sklanialbym sie w strone samolotow z II wojny swiatowej lub troche pozniej.
Napisano 28 Lipiec 200420 l odp,,, sprawdz jak to bylo rozwiazane na Bismarku,,, tam jest to umieszczone w srodokreciu, napewno musi byc to wodnolot, no i ja jestem za jakims w stylu Arrado: ] pozdro
Napisano 28 Lipiec 200420 l Autor tylko ze to jest niemiecki samolot a mi chodzi o cos polskiej produkcji... to jest dopiero trudne zadanie hehe przeciez Wilgi nie walne :/
Napisano 28 Lipiec 200420 l tutaj masz http://www.kartonwork.pl/forum/ forum modelarskiej, jest duzo znawcow tematow,mysle ze moga pomoc ;)
Napisano 28 Lipiec 200420 l Autor :)... mam te strone w ulubionych (sam jestem modelarzem) i juz ja przegladalem, ale i tak dzieki za zainteresowanie... :) a co do samolotu to chyba znalazlem pare i zastanawiam sie i porownuje do referek arado-196 z Malego Modelarza... zreszta i tak nie musi byc dokladny, wkoncu beda to 4 niewielkie fragmenty na calym pokladzie (wielkich zblizen nie przewidzialem, bo komputer mi na to nie pozwala). ehhh... modele samolotow... pfee :/
Napisano 28 Lipiec 200420 l Te wyżutnie do samolotów to katapulty. :D Czy te relingi to celowo tak powykrzywiałeś ? Lancuch w porownaniu do karabinkow zdecydowanie za duzy. ogniwo wielkosci czlowieka??? Te cosie obok lancuchow to chyba do cumowania sa potrzebne i tez chyba o wiele za duze. Tez jestem modelarzem. Pozdrawiam :D
Napisano 29 Lipiec 200420 l Autor niom... prawda... pozmieniam wielkosci... a samolot, ktory robir to pzl23b przerobiony na wodnolot (chyba inni modelarze mnie nie oskalpuja mam nadzieje) :D leb mnie napie***la wiec posty moga byc troche pozniej i jeszcze net sie kula wiec napisanie i wyslanie posta trwa pol h /lece
Napisano 29 Lipiec 200420 l Autor i tak na dobranoc wyszkrobany (moj pierwszy w zyciu) samolot... low poly, ale zawsze cos, tak mysle :P dyzo bugow, ale nie beda widoczne...
Napisano 29 Lipiec 200420 l wyczytałem że wzorujesz się na Richelieu, a skoro tak to życze wytrwałości, bo widze że szczegółowo robisz. Jeszcze nie próbowałem modelować statków, ale kiedyś robiłem Richelieu z kartonu i PRAWIE skończyłem :-)
Napisano 29 Lipiec 200420 l Samolocik niczego sobie :) Tylko smiglo takie zabawkowe, ale i tak przeciez nie bedzie widać :) Zycze ci abys ukonczyl ten model. Zawsze to jakies urozmaicenie Forum :D
Napisano 29 Lipiec 200420 l Autor slim_sandman --> fee.. nie mow mi o sklejaniu statku, bo jak sobie przypomne czasy gdy sklejalem chyba ORP "Blyskawica" to mnie skreca... fee Ka21k --> poprawie te smiglo, bo wyglada jak jakies palki :) spac mi to nie da :P
Napisano 30 Lipiec 200420 l Autor sorki ze do dupy z nowosciami, ale przygotowania do wyjazdu mi wszystko pomieszaly. i daje to co wyskrobalem do dzisiaj (sorki ze bez obiecanych poprawek wielkosciowych, ale powod wyzej)