lalaith Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Witam. Mam problem z systemem daylight, robię wszystko tak jak pisze w pomocy 3dmaxa a nijak nie umiem uzyskać takich samych efektów. Raz: słońce świeci, ale go nie widać, dwa: nie widać nieba w viewporcie, chociaz ustawiłam żeby wyswietlało tło. Co robię źle? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Jak nie dasz screena, na którym są napisane twoje ustawienia to możemy najwyżej wróżyć z fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lalaith Napisano 28 Maj 2012 Autor Share Napisano 28 Maj 2012 Sorry. Myślałam, że to może brak mi czegos co dla ludzi obeznanych w maxie jest oczywiste na pierwszy rzut oka. Na drugim są moje ustawienia i zalecenia z pomocy. Na trzecim jak to powinno wyglądać a jak wygląda. Ze słońcem pomyłka, już je znalazłam - że też nie mogłam te parę minut wcześniej zanim napisałam. Ale ten problem wynka właśnie z tego że w viewporcie nic nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Nie jestem pewien czy w viewporcie da się wyświetlić phisical sky. Nie widzę zresztą sensu robienia tego. Chcesz wyświetlić tło w viewporcie czy nie widzisz światła na swojej geometrii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lalaith Napisano 28 Maj 2012 Autor Share Napisano 28 Maj 2012 Światło mam, chciałam widziec tło w viewporcie. Skoro jest tak pokazane w pomocy to najwyraźniej się da. A mi się wszystko zrobiło białe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Możesz mieć ustawioną złą liczbę ekspozycji - sprawdź inne wartości. Poza tym sprawdź czy masz ustawiony sterownik direct3d. Najlepiej zrób screen ustawień daylight system. Wreszcie sterownik może nawalać, ale wydaje mi się że to jakiś banał z ekspozycją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 29 Maj 2012 Share Napisano 29 Maj 2012 Mi też się czasem nie pojawia jak ładuję hdri jako tło. Obstawiam sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lalaith Napisano 29 Maj 2012 Autor Share Napisano 29 Maj 2012 Problem się rozwiązał, chodziło o physical scale, było za mało. Sterownik był. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi