Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z systemem daylight, robię wszystko tak jak pisze w pomocy 3dmaxa a nijak nie umiem uzyskać takich samych efektów. Raz: słońce świeci, ale go nie widać, dwa: nie widać nieba w viewporcie, chociaz ustawiłam żeby wyswietlało tło. Co robię źle? Proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak nie dasz screena, na którym są napisane twoje ustawienia to możemy najwyżej wróżyć z fusów.

Napisano
  • Autor

Sorry. Myślałam, że to może brak mi czegos co dla ludzi obeznanych w maxie jest oczywiste na pierwszy rzut oka.

Na drugim są moje ustawienia i zalecenia z pomocy. Na trzecim jak to powinno wyglądać a jak wygląda.

Ze słońcem pomyłka, już je znalazłam - że też nie mogłam te parę minut wcześniej zanim napisałam. Ale ten problem wynka właśnie z tego że w viewporcie nic nie widzę.

Napisano

Nie jestem pewien czy w viewporcie da się wyświetlić phisical sky. Nie widzę zresztą sensu robienia tego. Chcesz wyświetlić tło w viewporcie czy nie widzisz światła na swojej geometrii?

Napisano
  • Autor

Światło mam, chciałam widziec tło w viewporcie. Skoro jest tak pokazane w pomocy to najwyraźniej się da. A mi się wszystko zrobiło białe.

Napisano

Możesz mieć ustawioną złą liczbę ekspozycji - sprawdź inne wartości. Poza tym sprawdź czy masz ustawiony sterownik direct3d.

Najlepiej zrób screen ustawień daylight system.

Wreszcie sterownik może nawalać, ale wydaje mi się że to jakiś banał z ekspozycją.

Napisano
  • Autor

Problem się rozwiązał, chodziło o physical scale, było za mało. Sterownik był. Dzięki za pomoc.