Napisano 30 Maj 201212 l Witam. W maxie bawię się od kilku miesięcy, przy czym miałem przerwę dosyć długą. Prace: czołg, nie skończony bo nie miałem do niego już sił, kiedyś może się za niego wezmę (z tutoriala) Głośniki (z tutoriala) Deskorolka (z tutoriala) Na głośnikach ta tekstura to tylko o tak sobie dodana bo o makingu nie mam nic pojęcia. W miarę możliwości będę starał się dodawać nowe, zwłaszcza, że kończy się rok szkolny. Edytowane 4 Czerwiec 201212 l przez TheAro400
Napisano 2 Czerwiec 201212 l Autor Następna praca. Rozglądałem się za jakimś tutkiem na making, ale nic ciekawego nie znalazłem. Edytowane 4 Czerwiec 201212 l przez TheAro400
Napisano 4 Czerwiec 201212 l Czołg całkiem spoko się prezentuje, jeżeli chodzi o sofę, wyrzuć noise - wygląda źle a zamiast tego przeczytaj temat : http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=41921 z pewnością Ci pomoże. Dodatkowo jak wrzucasz modele postaraj się oprócz samego renderu z materiałami/clay'a wrzucać też siatkę modelu - łatwiej będzie coś doradzić.
Napisano 4 Czerwiec 201212 l Autor Temat jeszcze dzisiaj uważnie przeglądnę, a co do sofy noise nadałem tylko na poduszki. Wrzucam siatkę sofy: Mam jeszcze problem, gdyż sprzęt mam dosyć dobry, a przy tak prostym modelu jak ta sofa zacina mi cały czas, że na przemian widać np: poduszek tylko kontury, a zaraz tylko kontury sofy, a środków tych obiektów nie widać. Nie mogę łagodnie obracać kamerą itp. Edytowane 4 Czerwiec 201212 l przez TheAro400
Napisano 4 Czerwiec 201212 l a jaki sprzęt masz ? Wyłącz niektóre viewporty (klik na viewporcie i "d"), sprawdź czy nie masz zaznaczone "enable hardware shading", przeglądanie siatki bardziej obciąża system niż claya (f3 - f4 zmieniają wyświetlanie siatki/claya/siatki i claya). Dodatkowo w parametrach obiektu możesz ustawić "display as box" co pomaga przy większych projektach lub rozłożyć wszystko na warstwy. Możesz jeszcze zmniejszyć podziałkę smootha w viewporcie (zamiast Iterations ustawiasz render iters) W sumie nie powinno Ci zamulać przy tak małej ilości poly na scenie, a sam system przycina ? może to nie wina maxa a systemu ? Dodatkowo zapisuj pliki jako jpg (są lżejsze) i wrzucaj w znacznikach bo większości ludzi nie chce się wchodzić w linki Edytowane 4 Czerwiec 201212 l przez Tr1bal
Napisano 4 Czerwiec 201212 l Autor Sprzęt: procek: amd athlon II x4 645 ram: 4gb grafka: nivida geforce gtx 460 Systemu mi nie muli wcale, a użycie procka przy pracy w maxie to do 15%. Wcześniej tak się nie działo, tylko od pewnego czasu się to zaczęło. Po zastosowaniu rad nic się nie zmieniło @edit nowe prace: Półka na ściane: Stolik do kawy: Edytowane 4 Czerwiec 201212 l przez TheAro400