szczery Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Witam, chciałbym poczytać Wasze opinie na temat takiego zestawu do pracy w programach do 3d, renderowanie głównie procem, ale może z czasem i GPU. [TABLE=width: 359] [TR] [TD]Gainward GTX 560SE[/TD] [TD=align: right]521[/TD] [/TR] [TR] [TD]AMD BULLDOZER FX-8120[/TD] [TD=align: right]660[/TD] [/TR] [TR] [TD]Corsair 2x4GB 1600 MHz[/TD] [TD=align: right]209[/TD] [/TR] [TR] [TD]Gigabyte GA-990FXA-D3[/TD] [TD=align: right]454[/TD] [/TR] [TR] [TD]ModeCom ATX 500W[/TD] [TD=align: right]104[/TD] [/TR] [TR] [TD]SSD Kingstone V +200 SPV200S3 90 GB[/TD] [TD=align: right]409[/TD] [/TR] [TR] [TD]Obudowa[/TD] [TD=align: right]59[/TD] [/TR] [/TABLE] SUMA = 2416 (na stronie morele.net z darmową przesyłką i montażem - czy ktoś kupował na tej stronie?) Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitamo Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Obawiam sie ze najslabszym ogniwem tego zestawu bedzie zasilacz. Nie wierz w 500W w modecom bo sprawnosc zasilaczy tej firmy jest dosc niska. Buldozery w wiekszosci rendererow sa mniej wydajne od phenomow x6. Wszystko zalezy od oprogramowania ktore bedziesz uzywac. (w maxwellrender radza sobie dobrze, w vray i mentalu juz gorzej). Druga kwestia - buldozery rozwijaja skrzydla dopiero po OC a mozna je krecic bardzo ladnie, niestety wiaze sie to z wiekszym poborem energii a co najwazniejsze z dobrym chlodzeniem. Ogolnie moim zdaniem mozesz tez zapomniec o renderingu nawet na stockowych wartosciach bo boxowy radiator nie jest zbyt wydajny a przy renderingu gdzie masz proca w sumie w 100% obciazonego przez dlugi czas, temperatury beda dosc wysokie. SSd 90GB to troche skromnie, jesli nie planujesz wielu programow to dasz rade sie zmiescic, jednak ja po zainstalowaniu photoshopa + 3dstudio max + jeszcze 2-3 programy mam zaledwie 20GB wolnej przestrzeni na 120GB dysku. Kolejna i najwazniejsza kwestia - co to znaczy do pracy w programach ? Jesli myslisz o powaznej pracy z programami 3d gdzie bedziesz co chwile cos renderowac to uwazam ze lepiej dolozyc jeszcze troche siana i wziac 2600k zamiast tego buldozera. Jesli masz na mysli kompa do wszystkiego i chcesz bawic sie w 3d to jak najbardziej FX bedzie wystarczajacy i da rade. Akurat 8120 ma dobra relacje wydajnosci i ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczery Napisano 2 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2012 (edytowane) Używam Modecom 400W od 5 lat i jestem zadowolony. Obawiam się jedynie, że może być za mało Watów, kolega radzi mi 600W. Komputer ma mi służyć do zleceń (coraz bardziej obciążających) i do swoich scen do portfolio, których nie mogę wyrenderować na starym sprzęcie (C2D 1,8GHz@2,6GHz 3GB ramu), także głównie rendering w mental ray, vray, zbrush i photoshop. Skłaniam się do tego procesora na podstawie tych wyników: http://www.hardocp.com/images/articles/1318034683VZqVQLiVuL_8_3.png http://www.hardocp.com/images/articles/1318034683VZqVQLiVuL_8_2.png http://g1.pcworld.pl/news/thumb/2/3/236354 Jak widać, nie ma zbytniej różnicy miedzy 8120 a 8150, chyba różnią się tylko zegarem. I7 2600K wypada lepiej, ale myślę, że to różnica kilku minut przy godzinnych renderach, natomiast różnica w cenie jest bardzo duża - prawie 2x. Ten AMD X6 1100T nie jest dostępny na allegro i na morele.net, ale cena jest pokazana 200 zł droższa od 8120 i proces technologiczny 45nm, więc pewnie bardziej by się grzał. Na 90GB trochę ciasno, ale teraz moje C też ma tyle i jakoś się mieszczę, na akutalny projekt powinno wystarczyć, a potem dokupię drugi jak SSD stanieją, tak samo z ramem, ale płyta ma do 32GB ramu także jest zapas. Co z tym procesorem?, bo nadal nie jestem przekonany do bardzo drogiego 2600K, renderowałem scenę akutalnym kompem i 2500K u kolegi i jest 5 razy szybszy, myślę, że ten 8120 na podstawie testów też będzie 5 razy szybszy, nie widzę powodu żeby dokłać kilkaset złotych żeby mieć np. 5,2 razy szybciej niż teraz, a za to mogę dołożyć po miesiącu na chłodzenie i podkręcić - w ostatnim teście widać, że lepszy od 2600K. Jak czytam wnioski w tym artykule: http://www.pcworld.pl/news/375983/Test.AMD.Bulldozer.FX8150.w.akcji.html to utwierdzam się, że 8120 (o ile różni się tylko zegarem/mnożnikiem od 8150) to dobry wybór. Co o tym sądzicie? Edytowane 2 Czerwiec 2012 przez szczery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Ja kupowałem na morele.net i bardzo sobię chwalę. Bardzo dobre ceny i jeszcze odbierałem dwie ulice od miejsca zamieszkania. Jeżeli sam składasz komputer to bardzo polecam. Co do zasilacza to kup 600 lub 700W - nie kosztuje to dużo, a zawsze możesz potem dorzucić lepszą kartę, już nie mówiąc o lepszej sprawności takich zasilaczy. Tak samo warto kupić od razu 16GB ramu - różnica duża szczególnie w grafice a kosztuje 2 stówy. Przekonywałbym cię też do trochę lepszej obudowy - cooler master elite jest tanie, a obudowa za 60zł z iboxa czy innego chłamu będzie działać jak słoik i procesor będzie miał 100 stopni;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr7979 Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Ja wczoraj zamówiłem u nich podzespoły tak więc będę mógł się wypowiedzieć za kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczery Napisano 2 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2012 No to pewnie u nich kupię, a ram to teraz zdrożał i 2x8 kosztuje ponad 400 właśnie. Obudowę mam dobrą z wiatrakami z przodu 12cm i z 5cm z tyłu, także nie będzie problemu żeby zamienić obudowy i do starego dać taniego słoika. Zasilacz chyba faktycznie wezmę mocniejszy, bo jest SLI na tej płycie i pewnie z czasem będę chciał korzystać z dobrodziejstw renderów GPU, myślicie, że 600W uciągnąłbym dwie takie karty? No i przydałby się ktoś, kto używał tego proca w mental/v rayu. Jak temperatury podkręcanie, czy faktycznie warto by dołożyć do I7 2600K. Bo na pewno 2600K jest bardziej energooszczędny - pobór mocy przy 100% wykorzystania = 152W, a 8150 = 215W, ale nie wiem ile by musiał działać, żeby się spłaciło ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitamo Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Problem z Fxem jest tak ize jest to procesor praktycznie 4 rdzeniowy. Mimo ze ma niby fizycznie 8 rdzeni, jest to konstrukcja modulowa, czyli po dwa rdzenie w jednym jakby module i musza dzielic sie miedzy soba zadaniem jakie im przypisano. Niby wszystko fajnie i wydajnie, ale niestety nie wspiera tego prawie zadne oprogramowanie renderujace bo problem jest z oprogramowanie mwielowatkowym. Nadrabia wysokimi zegarami. Calkiem niedawno robilem testy AMD phenoma x6 oraz 2600k - wez pod uwage ze na stockowych wartosciach ten phenom potrafi byc szybszy od buldozera nawet. Jesli myslisz na powaznie o renderingu to wybierz cos co jest w 100% zgodne z oprogramowaniem jakiego bedziesz uzywal i cos co bedzie solidne jak skala - niestety FX nie jest w 100% zgodny ze wzgledu na budowe ktora wyzej przedstawilem. Zeby byc sprawiedliwym - FXy to szybkie procesory ale tylko w programach ktore potrafia korzystac z wielowatkowosci. Niestety wiekszosc obecnych programow graficznych jeszcze tego nie potrafi i czesc pracy jest wciaz jednowatkowa, a tu liczy sie wydajnosc poszczegolnego wątku czyli wydajnosc rdzenia i jego taktowanie. Takie cos zapewnia 26ook i podobne. Ale jak zostaniesz przy buldku to spoko, nie mowie ze jest zly bo bedzie na bank spora roznica miedzy tym co teraz masz a Fxem :) tylko widze ze jestes bardz optymistycznie nastawiony do jego wydajnosci w w/w zadaniach a mozesz sie nieco przeliczyc w niektorych przypadkach i musisz miec tego swiadomosc. To ze na modecomie jedziesz 5 lat i dziala to nie jest wyczyn. Liczy sie sprawnosc zasilacza. Pod tym pojeciem kryje sie zarowno jego sprawnosc energetyczna, czyli to jak przy pewnym obciazeniu jest on w stanie zasilic wszystkie podzespoly oraz to ile energii idzie w straty. Ja mam dosc dobry zasilacz i ma on 2x wieksza moc niz ta ktora jest mi potrzebna ale mimo wszystko czuje skutki jego niskiej sprawnosci pod obciazeniem - nagrzewa sie przez co sporo energii elektrycznej idzie w kibel wraz z cieplem. Dlatego zasilacz to podstawa dobrego zestawu. 2600k tan spoczynku i zaladwoany windows 120W obciazony sam proc na stocku - ok 175W obciazony proc po podkreceniu do 5ghz - 230W obciazony i proc i karta graficzna (fermi) - 320W tak wiec wyobraz sobie ze chcialbys renderowac cos przy takich wartosciach kilka godzin. Phenom x6 nagrzewa sie bardzo podobnie do 2600k Buldozery nagrzewaja sie mocniej dopiero po OC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczery Napisano 3 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Problem z Fxem jest tak ize jest to procesor praktycznie 4 rdzeniowy. Mimo ze ma niby fizycznie 8 rdzeni, jest to konstrukcja modulowa, czyli po dwa rdzenie w jednym jakby module i musza dzielic sie miedzy soba zadaniem jakie im przypisano. No właśnie, czytałem o tych modułach, ale słyszałem, że nowe systemy mają to wspierać, łatki itp. może dopiero wtedy zauważymy różnicę miedzy 8 a 4 rdzeniami. Zasilacz w takim razie wezmę lepszy. Jak możesz polecić jakiś będę wdzięczny. Phenom x6 nagrzewa sie bardzo podobnie do 2600k Buldozery nagrzewaja sie mocniej dopiero po OC. Czyli Buldozery mniej się grzeją od 2600K i X6? Dzięki za kompetentną wypowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitamo Napisano 3 Czerwiec 2012 Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Nie nie grzeja sie mniej, bo grzeja sie podobnie ale po OC trzeba na nich znacznie podniesc napiecie i tutaj zaczyna sie prawdziwa grzałka dopiero. Ogolnie Fxy sa dosc chłodne poki nie zaczyna sie OC. Intel Sandy Bridge nie jest jakos zauwazalnie chlodniejszy, ale po wysokim OC nie ma takiej tragedii jak przy buldozerach. Jesli komus nie przeszkadza to to mozna je ladnie krecic nawet i do 5Ghz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 3 Czerwiec 2012 Share Napisano 3 Czerwiec 2012 No i dlatego tak optuję za 2600k. Ale jeśli ci się wydaje że zbudujesz zestaw z 2600k za 2500 to się zdziwisz;) W tym momencie tak 3500 to jest minimum - głównie ze względu na dyski twarde i karty graficzne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi