mmsmm Posted June 12, 2012 Share Posted June 12, 2012 Witam! Chciałabym się zapytać jak uruchomić CUDA na karcie graficznej podanej w tytule? Normalnie 1 render o rozdzielczości 1600/1200 robi mi się ok 50h. A na jutro potrzebuję jeszcze takie 2 zrobić. Czy dzięki zmianie na CUDA render zrobi mi się szybciej? Nigdy nie korzystałam z takiej opcji więc nic na ten temat nie wiem. Dlatego prosiłabym bardzo o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozpruwacz Posted June 12, 2012 Share Posted June 12, 2012 ojj.... na jutro jeszcze 2? nie znam sie na cuda, ale raczej ci nie pomoze, no chyba ze w VrayRT... wejdz do render setup - zakladka common - assign renderer (na samym dole) - active shade zmieniasz na VrayRT - pozniej w viewporcie (perspective) klikasz prawym przyciskiem na "perspective" (w lewym gornym rogu) - i tam klikasz na "Active Shade" - to wlacza VrayRT, zeby wyjsc, prawy przycisk myszy na viewporcie a potem "close" jezeli taki system ci nie odpowiada polecam te dwie rzeczy zmienic zeby przyspieszyc zwykly rendering: -render setup - zakladka V-ray - Adaptive DMC image sampler Min:1 Max:2 -zakladka settings - DMC Sampler - Noise threshold na 0,1 lub nawet 0,3 PS: ja jeszcze na 2011 jade, moze cos w 2012 poprzekladali, nie wiem :) mam nadzieje ze pomoglem Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmsmm Posted June 12, 2012 Author Share Posted June 12, 2012 W wersji 3ds max 2012 CUDA jest obsługiwana. Tylko nie wiem jak to uruchomić aby poprawnie zadziałało. Może ktoś jednak zna się na tym i mi podpowie. Czekam na dalsze instrukcje i z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest RafalPL Posted June 12, 2012 Share Posted June 12, 2012 podpowiadam Iray wtedy procesor odpoczywa a karta dziala na max :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitamo Posted June 13, 2012 Share Posted June 13, 2012 renderowanie w Vray na takiej karcie mija sie calkowicie z celem - bedzie wolniej niz na procesorze na bank. Jak kolega wyzej podpowiada - Iray obsluguje zarowno CPu jak i GPU, wiec jest to najlepsze połaczenie. Vray obsluguje CUDA owszem, ale w VRAY RT, czyli jest to nieco mocno okrojona opcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts