Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maya - strony z modelami free / paid dla maya *.mb ????

Featured Replies

Napisano

Witam,

Poszukując w sieci kilku modeli 3d do zlecenia zauważyłem, że dostępne są na portalach rożnego rodzaju modele ale w formatach takich *.dwg, *.3ds, *.blend, *.max, *.obj lub *.skp , czy znacie jakieś strony które oferują modele wykonane dla Maya w formacie *.mb lub *.ma ???

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

na creative crashu masz, na turbosquecie można a co Ci przeszkadza .obj albo .fbx nawet 3ds da sie importować choc ma wiele bugów zwykle

Napisano
  • Autor

To też miałem na myśli, importowane modele zawsze mają coś, po za tym materiały, optymalizacja, nurbsy etc etc.. tego nie dadzą zaimportowane obiekty... Pracowałem sporo z fbx ami i obj ale nie jest to dobre rozwiązanie....i czasochłonne...

Napisano

Skoro pracowałeś z FBXem to wiesz że jest on natywnym formatem Mayki.

Turbosquid pisze że na 135898 modeli 3d zgodnych z Maya.

Napisano

no naciągnąłem trochę :)

Jest rozwijany przez Autodesk jako system wymiany plików pomiędzy jego produktami, wiec to prawie jednoznaczne.

Napisano
  • Autor

asblaze: Prawie - robi wielką różnice ;) Wiesz, ok, w zasadzie każdy model można zaimportować, kwestia późniejszego podrasowania ( zmiany materiałów, czasem nałożenia wszystkich materiałów na nowo. zmiany topologii itp.. jeśli to konieczne ) ale mam na myśli to że w zasadzie - przynajmniej ja nie znalazłem modeli dla maya, które jak ściągniesz na dysk to są gotowe do renderu w formacie *.mb, *.ma - tak bez poprawek. Trochę ubolewam nad tym że dla Maxa jest pawie wszystko co tylko sobie człowiek nie wymyśli a pozostałe pakiety jakoś tak zostały opuszczone...

Po za tym komercyjne modele typu np: ever czy turbosq. itp.. ( miałem kiedyś "przyjemność" konwertować z max do maya ) są ciężkie, quadów człowiek nie użyczy, materiały ustawione na ultra high.. czasem prościej zrobić wszystko od podstaw, tylko są chwile kiedy na to nie ma czasu... i wtedy trzeba ostro dziergać samemu... co nie jest przyjemne w przypadku Maya

Edytowane przez BartoszPiasecki

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.