guru Napisano 20 Czerwiec 2012 Napisano 20 Czerwiec 2012 Mam taka prosta kulke na Blinie. Oswietlona direction light. Jak widac cienie sa w kształcie kwadratow!! Jak wylacze bumpa jest ok. Jak wylacze cienie raytrace. Jak daje na 3ke jest ok. Ale zwykly smooth zmniejsza kwadraty ale sytuacja dalej ta sama. Smooth edges tez mi nic nie dał. Podkrecanie cieni raytrace nic nie daje. Jak ktos chce to moge scene podeslac. Wszelkie sugestie mile widziane. [ATTACH=CONFIG]86572[/ATTACH]
kotisded Napisano 20 Czerwiec 2012 Napisano 20 Czerwiec 2012 Mi się to robiło jak sun&sky z ssem łączyłem. Tutaj może spróbuj włączyć maya derivatives, to ostatnia zakładka po prawej w render properties. W maya software zakładam, że działa normalnie ?
iacu Napisano 20 Czerwiec 2012 Napisano 20 Czerwiec 2012 przy tej zlozonosci scenki.. najszybciej by bylo zrobic wszystko jeszcze raz ;)
guru Napisano 20 Czerwiec 2012 Autor Napisano 20 Czerwiec 2012 (edytowane) Scenka https://www.dropbox.com/s/aog0gl81jlcf6cz/problem_scene.ma (edit sceny ta wczesniej to nie ta byla) No wlasnie pamietam kotisded ze miales cos takiego ale myslelem ze to jakis zaawansowany stuff a tu jak widac na prostym blinie da sie zrobic;/. Jak zmienilem na mateiral_x to wszystko dziala. Maya derivatives nie dziala;/ a co to robi w ogole?? Edytowane 20 Czerwiec 2012 przez guru
kotisded Napisano 20 Czerwiec 2012 Napisano 20 Czerwiec 2012 Tu wątek. http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=77010&highlight= My tego wreszcie nie rozwiązaliśmy, w pośpiechu to robiliśmy i wreszcie musieliśmy się posiłkować ogromną teselacją postaci. Właśnie też się dziwię, że na blinie ci to wyskakuje. Derivativsy włączasz przy tworzeniu normal mapy, albo jak ci się wykrzaczą z innego programu. W moim rozumieniu maya trochę inaczej interpretuje normalki. A tak myslałem, że przy bumpie pomoże. A próbowałeś zmienić światło ?
iacu Napisano 20 Czerwiec 2012 Napisano 20 Czerwiec 2012 kurcz . ..wyglada jak jakis BUG majki 2013!! zakladam ze na tej samej testujesz... chyba trzeba sciagnac jakis update. w domku bede mial wiecej czasu to sie temu przyjrze doglebniej ..
guru Napisano 20 Czerwiec 2012 Autor Napisano 20 Czerwiec 2012 akurat to jest scena z 2011. No jakis bug;/. Najlepiej nie uzywac blina przy directionalu i bumpie:P
Rekomendowane odpowiedzi