Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam sfere ktora obrazuje ziemię. Nałożyłem na nią mape "opacity" tak, że widoczne są jedynie kontynenty. Czy jest jakaś możliwość aby stworzyć z tej mapy obiekt lub obiekty 3D? Potrzebuję aby kontynenty miały grubość. Obiekt jest zrobiony w 3DS MAX 2009. Mógłbym mieć również do dyspozycji ZBrush, ale nie jestem z tym programem za bardzo obeznany. No i oczywiście jak trzeba to zinstaluje Blendera.

Pozdrawiam.

Render:

Earth.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A jest w zakładce modify bodajże taki jeden modyfikator jak ... (po alkoholu się ciężko myśli)... displace. Z tego co pamiętam to on wypycha siatkę modelu za pomocą biało czarnej tekstury (nie wiem czy nie musi być ono monohromatyczna... chyba że z Unity pomyliłem).

[ATTACH=CONFIG]86575[/ATTACH]

ojej, ale skompresowało ;p

Aha, tylko siatke musisz mieć do tego gęstą... dość.

Edytowane przez R0NIN

Napisano
  • Autor

Chyba coś znalazłem:

Nie po polskiemu ani po angielskiemu, ale można się połapać :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Druid

Napisano
  • Autor

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to znalazłem sposób (nie dokońca idealny) jak stworzyć obiekt 3D z mapy opacity, ale potrzebny jest ZBrush. Obiekty tak zaimportowane do 3D Studio MAX'a będą miały ogromną ilość verteksów i poligonów, zależnie dokładności obiektu 3D.

Napisano

Modyfikator volume select ma opcję wybierania za pomocą mapy.

Subdividujesz mesha, nakładasz modyfikator vol. select, wklejsz w slot mapy - teksturę opacity i masz dpowiednią selekcję - wystarczy skasować nepotrzebne części.