Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

W tym temacie chciałbym zaprezentować moje początki z makrofotografią. Mam nadzieję, że utrzymam systematyczność wrzucania fotografii.

Sprzęt którym się posługuje to Canon 1000D + Tamron 90/2.8. Lustrzanka jak na te czasy nienajlepsza, ale dla amatora myślę, że chwilowo wystarczy. :)

Także zaczynamy.

Dziś pierwsza wyprawa z Tamronem "w pole". Mocno wiało, chmury często zakrywały słońce, bywało za ciemno.

Coś jednak udało mi się "złowić". Mam jednak problemy z głębią ostrości. Przy przesłonie 2.8 jest bardzo mała, co uniemożliwia złapanie, przynajmniej w połowie, obiektu fotografowanego. Na przesłonie 8 jest lepiej, lecz już za ciemno (gdy słońce zakryte), nawet przy ISO 400. Fotografie wykonuję w tej chwili "z ręki". Z jednej strony chciałbym uspokoić trochę dłonie i przyzwyczaić je na przyszłość, z drugiej strony nie mam jeszcze statywu. :)

Powoli do celu.

Komentarze, spostrzeżenia, krytyka, porada, mile widziane.

[1] - ISO 400, F/10, 1/400

2nu7y37.jpg

[2] - ISO 400, F/7.1, 1/500

359ihwz.jpg

[3] - ISO 400, F/4.0, 1/500 - Nie za ostra pszczółka, lecz wrzucam.

zlxaxj.jpg

[4] - ISO 400, F/10, 1/800

2saayx1.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Dzisiejsza sesja robaczkowa zakończyła się lekkim niepowodzeniem (nic nowego ;) ). Głównym powodem znowu była płytka głębia ostrości. Było sporo ciekawych ujęć, lecz wyszły bardzo nieostre, a szkoda. Wybrałem trzy najlepsze fotografie.

Trochę jestem zdziwiony. Dziś, jak i wczoraj, spotkałem bardzo mało rodzajów owadów. Najwięcej biedronek, pszczółek, bączków. Na jednym krzaku zastałem całą masę robaczków z fotografii nr [5]. Cóż więcej, mrówki i kilka ważek. Już nie wiem czego szukać :)

[5] - ISO 400, F/5, 1/400, -Fotka moim zdaniem mogłaby być bardzo ciekawa. Szkoda, że robaczki nie są ostre w całości.

29dd7jl.jpg

[6] - ISO 400, F/4, 1/1000

2589vys.jpg

[7] - ISO 200, F/2.8, 1/1250, -Tu również mogłoby powstać ciekawe ujęcie, niestety głębia ostrości dała w kość : )

1zbfg4n.jpg

Napisano
Dzisiejsza sesja robaczkowa zakończyła się lekkim niepowodzeniem (nic nowego ;) ). Głównym powodem znowu była płytka głębia ostrości. Było sporo ciekawych ujęć, lecz wyszły bardzo nieostre, a szkoda.

zrób kilka ujęć tego samego robala i poskładaj w photoshopie.

Napisano
  • Autor
zrób kilka ujęć tego samego robala i poskładaj w photoshopie.

hehe, w prawdzie niegłupie, ale niestety nie na moje siły.

Poza tym, własnie odkryłem magiczny guziczek w moim Canonie, podgląd głębi ostrości, coś niesamowicie przydatnego. Myślę, że teraz będzie lepiej z tą głębią.

Napisano
hehe, w prawdzie niegłupie, ale niestety nie na moje siły.

Poza tym, własnie odkryłem magiczny guziczek w moim Canonie, podgląd głębi ostrości, coś niesamowicie przydatnego. Myślę, że teraz będzie lepiej z tą głębią.

tak się to robi, mówienie że to niegłupie brzmi tak jakbym podpowiadał jakieś nielegalne sztuczki :)

mogę powiedzieć tyle co wiem po dotychczasowych doświadczeniach, robala w całości nie zrobisz za jednym razem. jeżeli są takie metody to ja ich nie znam... skutecznie jednak używam dwóch różnych obiektywów, które same w sobie nie są do makro, trzeba im w tym pomóc.