Napisano 25 Czerwiec 201212 l Przez zmeczenie pozno w nocy podczas pracy nad sculptem zapisalem wszystko jako Document, jest mozliwosc przywrocenia sculpta z takiej formy, bo na chwile obecna nie jest to w ogole edytowalne :/ Ok, teraz widze juz jaka roznica jest miedzy dokumentem a toolsem w zapisie :) 2.5d vs 3d. Coz zaczynam od nowa :D Edytowane 25 Czerwiec 201212 l przez kitamo
Napisano 26 Czerwiec 201212 l Siema. Ogólnie nie ma opcji odzyskać toola z dokumentu bo ten jak już pewnie się dowiedziałeś to tylko pixele z dodatkową informacją o ich głębokości. Tak czy siak zawsze jest sposób żeby coś tam z dokumentu odzyskać. Jakiś czas temu mój znajomek miał podobny problem i w zScripcie napisałem prościutki plugin który odzyskuje część modelu. Plugin robi model z tego co widać na dokumencie. Wszystko zależy jak został umieszczony tool, jeśli umieściłeś go frontalnie i bez perspektywy to da się odzyskać prawie cały przód modelu, w innych wypadkach można spróbować, może jakiś detal odzyskasz żeby go użyć w nowym modelu. Wrzuć ten pliczek z zipa w załączniku do katalogu \ZBrush\ZStartup\ZPlugs. Po uruchomieniu zetki i załadowaniu twojego dokumentu w menu ZPlugins znajdziesz paletę mRestore3d. Tam kliknij najpierw guzik z najwyższym numerkiem, daje on najlepszą jakość wygenerowanego modelu ale jest spora szansa że wywali ci zbrusha. Daj mu kilkanaście sekund, jeśli padnie to spróbuj z 512, jak coś to ostatni 256 powinien zatrybić nawet na atari. Jakby wszystko się nie powiodło to daj znać to naprawie skrypt. Jak zrobi ci model to go ustaw bokiem i przeskaluj jak trzeba transposem, potem Dynamesh (tutki są na stronie pixologic) na wysokiej rozdzielczości i masz połówkę modelu. Plugin powstał z myślą o ludziach którzy zaczynają zabawę zetką (bo reszta już nie popełnia tego błędu z zapisem dokumentu :P) ale jakbyćś chciał się dowiedzieć co dokładniej robi to googlaj GrabDoc oraz Make3D. Przydatne funkcje. mRestore.zip Edytowane 26 Czerwiec 201212 l przez Monio
Napisano 27 Czerwiec 201212 l Autor Dzieki za zainteresowanie. Skrypt w istocie dziala, lecz moj obiekt byl tak umiejscowiony ze wystawal poza obszar roboczy wiec niewiele mi to daje :) Jest to dla mnie surowa nauczka i bedzie procentowala w przyszlosci :) Obiekt zrobilem od nowa, wyszedl nawet lepszy niz sie spodziewalem. chcialem ogolnie wiedziec czy jest to mozliwe i widze ze poniekad jest :) moze skrypt sie kiedys przyda jeszcze :)
Napisano 27 Czerwiec 201212 l Skrypt może się przydać jak zamierzasz namalować sobie na dokumencie jakąś ilustracje i zamienić ją na płaskorzeźbę w 3d. :) To fakt, czasem lepiej zrobić od nowa, ja jestem fanem tego żeby zostawiać stare rzeczy i robić nowe. Dużo bardziej rozwojowe. Jak dłubie tylko dla siebie to czasem zdarza mi się w ogóle nie zapisywać pracy, ćwiczenie, osobisty fun. :)