Napisano 29 Czerwiec 201212 l Witam, Zakładam wątek związany z podkładkami pod laptopa, z kilku powodów: - ostatnio mocno eksploatuje laptopa, animacja i udk( co ciekawe bardzo mocno go grzeje, nawet w trybie bezczynności) i zaczęły pojawiać się wyższe temperatury, jak sobie z tym zaradzić? - podkładka chłodząca, czy jest skuteczna? - jaki model, jakie są wydajne? - inne znane sposoby na poprawę jakości chłodzenia laptopa. - laptopa już miałem okazję czyścić i znacznie poprawiło to jakość chłodzenia - polecam wszystkim którzy mają lapka co najmniej 2lata. Sprzęt: Intel Core Duo T9600 @2.8GHz, 4GB RAM, Geforce 9650GT 1GB Liczę że osoby mające doświadczenie podzielą się informacjami, :) Pozdrawiam,
Napisano 29 Czerwiec 201212 l Zacznij może od ponownego czyszczenia. Jeśli chodzi o podkładki to np. w moim przypadku (Zalman ZM-NC3000U) się sprawdza, komputer jest chłodniejszy. Jednak przy moim poprzednim notebooku (hp pavilion, obecnie to hp envy w metalowej obudowie) i podkładce firmy Targus nie było specjalnej poprawy temperatury. Wniosek, chyba lepiej kupić produkt jakiegoś producenta który ma doświadczenie w projektowaniu chłodzeń. Po prostu różnica jest taka że w nowej podstawce nie słyszę wiatraka a jest chłodzenie, w starej słyszałem wiatraki (dwa) a nie było chłodniej. Innym sposobem może być to że jeśli masz dostęp do klimatyzacji to skieruj ją na komputer, to działa. Poważnie
Napisano 29 Czerwiec 201212 l Autor Czyszczenie było aplikowane całkiem niedawno, a ryzyko spalenia się karty czy procka jest duże, bo temperatura mi skoczyła na bardzo wyskoki poziom ;) Nie chce tego testować ponownie. ;) Dzięki za kilka cenny rad, będę szukał na wyższej półce cenowej z markowymi produktami. Z drugie strony też nie chce kupować kota w worku. Z klimatyzacją to bywa różnie, człowiek mocno mobilny od jakiegoś czasu. ;) Zastanawiam się czy jest coś takiego jak tuning laptopów :P może jakiś hiper mega witrak :) Dzięki, Pozdrawiam,
Napisano 10 Lipiec 201212 l W wielu przypadkach jesli idzie o laptopy, pogorszenie sie z czasem temperatury pracy nie jest spowodowane zanieczyszonym systemem chlodzenia lecz nieszczelnoscia heatpipea w tym chlodzeniu. Wymaga to rozkrecenia tylnej czesci obudowy i wymiany calego zespolu chlodzenia. Swego czasu w niemal kazdym DELLu byly wymieniane radiatory bo byla to wada fabryczna - juz po kilku miesiacach komputer parzyl i sie wieszał. Podobna wadę obserwowalem takze w innych markach laptopow, jednak wystepowala ona po kilku latach. W wiekszosci przypadkow klient nie zauwazal roznicy bo komputer nigdy nie pracowal nonstop przy full load, ale wielu wracało i skarzylo sie wlasnie na wysokie temperatury. Tak wiec podkladka nie zawsze pomoże. Jesli obudowa laptopa wraz z klawiatura znacznie sie nagrzewa a powietrze ktore wyrzucane jest na zewnatrz przez system chlodzenia jest mniej wiecej podobnej temperatury jakie bylo przy zakupie laptopa, mozna miec 99% pewnosci ze system chlodzenia idzie do wymiany.
Napisano 11 Lipiec 201212 l Autor @kitamo dzięki za informacje. Myślałem nad wymianą chłodzenia, ale samego wiatraczka, nie wiedziałem że reszta może nawalić. REP. Sprawdzę dostępność.
Napisano 11 Lipiec 201212 l Ja sobie zakupiłem stoliczek do laptopa z chłodzeniem. Fajna sprawa żeby sobie się położyć i popracować, ale chłodzenie jest żadne - gorący laptop jak zwykle mimo dwóch wiatraczków od spodu. Tyle że nie parzy w kolana tylko na stoliczku się wyładowuje gorąco. A co do czyszczenia nie pomyślałem - mój ma ok 3 lat lapek ... chyba czas oddać do serwisu na wymianę chłodzenia i przeczyszczenie. Dzięki!