Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. takie pytanko bo nie mogę ogarnąć:

Mam w Google SketchUp obiekt oteksturowany i chcę go wrzucić do maxa więc exportuje do fbx albo obj, niestety przy eksporcie tworzy mi folder i tam wrzuca z 5 plików z każdą stroną np: budynku gdy potem w maxie próbuję zaimportować to wczytuję mi się to bez tekstur a gdy próbuje je nałożyć to źle to wychodzi bo po całości się to rozkłada. Reasumując: Jak wyeksportować do maxa z Google SketchUp obiekt z jedną teksturą np: w pliku tga a nie z 10. ?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ale przecież max powinien importować pliki *.skp ( chyba od wersji 10) ? to nie działa ?

pzdr

Napisano

No, otwiera, coś wcześniej mi nie chodziło to otwieranie.

Tyle że dalej nie osiągnąłem tego co chcę tzn. mam oteksturowany plik w maxie lub jakimś innym programie graficznym obojętne i chcę wyeksportować to do jednego pliku z teksturą bo teraz tworzy mi się np: 5 tych plików a potrzebuję taki uv żeby to było w jednym pliku np: tga albo png.

Jak wyeksportować oteksturowany obiekt(w programie graficznym 3d) z plikiem tekstury w jednym pliku?

Napisano

Z tego co kojarzę to np. do maxa jest dodatek (lub w nowych wersjach jest to zaimplementowane) Connection Extension i on pozwala na zaimportowanie pliku w formacie .skp - materiały tworzy zdaje się że jako Multi Sub Object, więc masz jeden obiekt z różnymi teksturami.

Edit: Kolega wyżej w sumie to samo napisał- a żeby materiał takiego obiektu był jedna teksturą to chyba musisz zrobić sobie sam unwrapa i potem wypalić na nim teksturę

Edytowane przez eco