Napisano 29 Lipiec 201212 l Witam! Pracuje nad pewnym projektem i renderuję dosyć proste wnętrza. Od dwóch dni niestety nie mogę skończyć, żadnego renderu. Po pewnym czasie ekran robi się czarny - komputer jakby się zawiesił, nie pomaga odczekanie kilku godzin. Używam Light Cache + Irradiance Map. Według Vray loga, light cache liczy się prawidłowo, problem występuje przy prepass-ach lub przy finalnym renderze. Rozdzielczości i ustawienia jakości nie są bardzo wyśrubowane. Może to wina ostatnich temperatur? Procesor jest podkręcony i od roku działa bez zarzutu. Temperatura procesora w stresie ok 90-95 st. C. Moja maszyna: GIGABYTE GA-EX58-UD5 Intel Core i7 920(D0)@3,78Ghz + Corsair H50 RAM Corsair 12GB W załączeniu log VRayLog2_problem.txt (okrojony ze względu na limit). Może ktoś wie w czym może leżeć przyczyna?
Napisano 29 Lipiec 201212 l em... przy temperaturze 90-95 to bym sie zaczol juz powaznie martwic. Odkrec procka i zobacz czy nadal sie sypie kiedy temperatury nie sa tak wysokie.
Napisano 29 Lipiec 201212 l Wiesz, temperatury stanowczo masz za wysokie. Zejdź z taktowania i to mocno, trzymaj się w stresie 70 stopni. Zwłaszcza teraz, latem. Jest gorąco i automatycznie wszystkie temperatury skaczą do góry. Nie chcę Cię straszyć ale jeżeli od roku na takich temperaturach lecisz to nie wygląda to najlepiej. Sprowadź wszystko w biosie do zera i zobacz czy na niekręconym procku pójdzie normalnie!
Napisano 29 Lipiec 201212 l Autor Dzięki, właśnie za to się zabieram. Trochę biedne 920 wyprażyłem ;-)
Napisano 29 Lipiec 201212 l Autor Napięcia w biosie miałem zdecydowanie za wysoko! Musiałem lekko zjechać z częstotliwością procesora. 3,2Ghz. Jak na razie temp w stresie max 67 st. C. Powinno być dobrze :) Czytałem, że ten model może pracować nawet przy stabilnym 4,0 Ghz i dosyć niskich temperaturach. Dla ciekawskich: http://ocforum.pl/73-socket-1366-1156-1155/podkrecanie-i7-920-na-plycie-gygabyte-ga-ex58-ud5-25811/ Keep on blues!
Napisano 29 Lipiec 201212 l Autor btw. korzystacie z hyper threading? podnosi mocno temperature ale podwaja ilość bucketów...
Napisano 29 Lipiec 201212 l Nie zauważyłem żeby mi hyperthreading podnosił temperaturę. Podwaja ilość bucketów, ale każdy bucket jest 2 razy wolniejszy :) Ogólnie komputer jest dzięki temu nieco wydajniejszy, bo lepiej zarządza procesami, w praktyce nie widziałem żadnych testów to potwierdzających.
Napisano 30 Lipiec 201212 l Autor Niestety po całej nocy testów dochodzę do wniosku, że jest to problem Hardware. Komputer nie przechodzi testów obciążeniowych przy standardowych ustawieniach procesora. Pozdrawiam.
Napisano 30 Lipiec 201212 l Czołem. A co do HT to jak najbardziej podgrzewa to procka. Wyłącz i sprawdź sam. Jednak przy renderingu jak najbardziej przydają się dodatkowe "koszyczki". :)
Napisano 1 Sierpień 201212 l Autor Dokładnie HT wygrzewa procesor. W spoczynku mam temperatury rzędu 40st, w stresie 60st. przy wyłączonym HT. U mnie podnosi temp. o ok. 10st. Zrobię testy jaka jest różnica w czasie renderu takiej samej sceny jak będę miał chwile. Pozdrawiam.