tetunio Napisano 3 Sierpień 2012 Share Napisano 3 Sierpień 2012 Mam scenę z oknem. W materiale mam zaznaczoną opcję Transparency propagates alpha channel. Do render elements dodałem Alpha. Renderują mi się dwa obrazki: jeden ze sceną (jak klikam display alpha channel to widzę kanał alpha) i drugi cały biały. Co jeszcze muszę zrobić żeby wyrenderować kanał alpha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetunio Napisano 4 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2012 (edytowane) No i znowu sobie sam odpowiem.... ech... Zapisałem to w tiff ale kanał alpha nie zapisał się a chyba powinien. Dopiero zapisując render w tga w Composite zobaczyłęm kanał alpha. Więc nie muszę renderować oddzielnie alpha :) Tylko jak chciałbym oddzielnie wyrenderować kanał alpha, to jak to zrobić ? Edytowane 4 Sierpień 2012 przez tetunio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 4 Sierpień 2012 Share Napisano 4 Sierpień 2012 Żeby dodane w render elementd dodatkowe "kanały" automatycznie zapisały sie na dysku, razem z właściwym renderem, w zakładce "frame buffer" zaznacz opcję "Split render channels", podaj ścieżkę do zapisu i nazwę pliku. A TIFF zapisuje kanał alpha ale nie wiem czy nie mylisz tego z "przeźroczystością". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infected Napisano 4 Sierpień 2012 Share Napisano 4 Sierpień 2012 Kanału alpha szukaj w zakładce channels a nie na warstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tetunio Napisano 5 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2012 ok, już ogarnąłem ten temat. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi