Napisano 4 Sierpień 201212 l Witam, Po bardzo długiej przerwie wróciłem do maxa i oto pierwszy twór. Silnik renderujący to Vray Czekam na porady co poprawić aby efekty był bardziej fotorealistyczny. Edytowane 4 Sierpień 201212 l przez nargal
Napisano 4 Sierpień 201212 l Światło, światło i jeszcze raz światło a potem tekstury. Ja zawsze robię taki test. Czy ja chciałbym w tym mieszkać?
Napisano 4 Sierpień 201212 l 1 obrazek za oknem spal mocniej 2 albo oswietlenie sceny popraw albo zminfilt aa bo ci zabkuja krawedzie w miejscach gdzie pada ostre swiatło, pewnie stosujesz catmula lepiej go zmien na filtr nad którym mozesz panowac 3 Jesli to nie jest projekt tylko twój włsny wymysł to zmień kolorystyke mebli w tym wnetrzu, bo one je przytłaczają kichowate pomieszczenie i ciemne meble nie jest to naleprze połaczenie 4 materiał podłogi zrób jako everridemtl przestanie ci rzutowąc jej kolorem na sufit i sciany :) 5 Dywan jest koszmarny kolorystycznie i lekko steropianowaty Jak poprawisz ustaeinia swiatła i materiały bedzie mozna cos poradzic jeśli chodzi o parametry ale ogólnie podałbys nastawki vraya
Napisano 4 Sierpień 201212 l Autor Dzięki za informacje, wątek przeniosłem do WIP i postaram się coś z niego więcej wyciągnąć jeszcze. Oświetlenie to VraySun + Sky i VRayLight w każdym oknie bo cały czas mi za ciemno wychodziło tylko na samym słońcu. Poniżej daje ustawienia z vraya czas renderingu to około 15h na tych ustawieniach na e6300 2.2GHz
Napisano 4 Sierpień 201212 l Wyrenderuj scenę bez materiałów i (tylko ukryj szyby) i popastwimy się nad światłem, a potem przejdziemy do materiałów ;) * Ustawienia masz przesadnie wyśrubowane, można wiele zaoszczędzić: * DMC sampler min zmień na 1 (bez sensu to zwiększać) * Noise threshold : 0,005 albo nawet 0,01 bo masz w DMC samplerze odhaczone use DMC sampler thresh. * Global subdivisions multiplier: skąd taka dzika wartość??? Jak nie zmieniałeś subv. w materiałach i słońcu to daj 2 albo 3. * Nie podałeś ile masz ramu, ale ustaw sobie poprawnie Dynamic memory limit (tyle ramu ile masz dostępne po odjęciu systemu i aplikacji w tle)
Napisano 5 Sierpień 201212 l Jesli chodzi o swiatło to wywal vraylight z kazdego okna zamien go na jeden duzy na całej scianie ilośc swiateł tez ma wpływ na czas renderu. dobrze jest dać opcje skyportal z opcja simple jesli swiecisz scene sunvray. co do limit memory to mozesz spokojnie przy np 4gb wpisac tam parametr 2200 - 2500 i ustawic go na static , render region division zmien na 32 . Pokazałbys takze ustawieni słonca jak takze kamery a takze pełne parametry GI i light cache
Napisano 5 Sierpień 201212 l Autor Ramu mam 3,25 ustawiłem 2GB, zmieniłem kolor sofy, fotela i dywanu. Załączam test światła z skyportalem, tutaj takie same ustawienia tylko z materiałami a na koniec ustawienia słońca oraz kamery i jak to widzicie?
Napisano 8 Sierpień 201212 l f-number ustawiłbym na 5,6 shuter speed tak miedzy 80 a 100 natomiast iso na około 150 bo masz ten pokój ogólnie nasłoneczniony, parametry słonca masz dosyć dziwne po co ustawiałes size na 2,29 chiałes co.s zrobic z cieniami? parametr ten odpowiada za to czy cienie bedaostre czy miękkie zależnie do swiatła otoczenia, po co wzmcniałes moc słonca do 1,5 odrazu masz problem z przeswietlaniem sie sceny