Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, czy jest możliwość pogrubienia splajta?

Chodzi o to, że tworząc ze splajta jakieś obiekt przy użyciu lathe nurbs, ścianka takiego obiektu ma grubość 1 px, a chciałbym mieć możliwość ustawienia tej grubości. Próbowałem wrzucić pierw splajta do sweep nurba, aby go pogrubić, splajta pogrubia, ale nie da się już wrzucić tego do lathe nurba - bo nie jest to już splajt :/

Wiem, że do tworzenia takich obiektów równie dobrze można użyć loft nurbs i wtedy mam możliwość ustawienia tej grubości, ale narzędzie lathe nurbs jest łatwiejsze i szybsze do tworzenia takich figur, więc wolałbym przy nim pozostać.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Napisano
Witam, czy jest możliwość pogrubienia splajta?

Chodzi o to, że tworząc ze splajta jakieś obiekt przy użyciu lathe nurbs, ścianka takiego obiektu ma grubość 1 px, a chciałbym mieć możliwość ustawienia tej grubości. Próbowałem wrzucić pierw splajta do sweep nurba, aby go pogrubić, splajta pogrubia, ale nie da się już wrzucić tego do lathe nurba - bo nie jest to już splajt :/

Wiem, że do tworzenia takich obiektów równie dobrze można użyć loft nurbs i wtedy mam możliwość ustawienia tej grubości, ale narzędzie lathe nurbs jest łatwiejsze i szybsze do tworzenia takich figur, więc wolałbym przy nim pozostać.

Pozdrawiam

O ile wiem to z definicji splajn jest jest krzywą bezwymiarową w temacie grubości. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale odkąd mam do czynienia z programami 3D nigdy nie słyszałem żeby było to możliwe. Grubość ścianek możesz jedynie zmienić nadając grubość/przekrój obiektowi który do splajna przypisujesz a nie splajnowi. W twoim przypadku -[ATTACH=CONFIG]87083[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]87084[/ATTACH] jeśli nie wiesz co znaczy LATHE - tworzenie obiektów przez obrót splajna wokół osi. Czyli jedynym sposobem na stworzenie grubej ścianki jest utworzenie odpowiedniego splajna który potem obracając wokół osi utworzy ci bryłę.

I to chyba wszystko w tej kwestii.