Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich,

Chciałem zaprezentować pracę nad wizualizacją pokoju, który niebawem ma powstać. Ponieważ są to moje początki w maxie, proszę o dużo komentarzy i uwag, które mógłbym wykorzystać. Model wymaga jeszcze trochę poprawek. Brakuje jeszcze kilku mebelków, cokołów, parapetów itp. Renderuję w v-rayu. Mam problem z dobrym ustawieniem parametrów kamery oraz v-ray suna. Wrzuciłem tam v-ray sun, ponieważ pomimo zastowowaniu ustawień z kilku toutoriali nie mogę sobie poradzić z daylight system. No to tak w skrócie :)

Ponieżej link z kilkoma bardzo wstępnymi wizkami:)

http://imageshack.us/gal_old.php?g=850/48046980.jpg

Pozdro

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w pierwszej kolejności przed każdym oknem daj vraylight najlepiej w z opcja skyportal i simple a takze mapke vraysky uaktywnij bo wyglada ze jest w environmencie ale nie aktywna, następnie materiał podłogi wsadź do materiału overridemtl http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm nie będzie zażółcania sufitu i ścian. Dobrze by było jak byś umieścił ustawienia rendera bo na pewno trzeba jeszcze pokręcić spora ilością parametrów daj także ustawienia kamery i słońca

PS Jak umieszczasz wizualizacje na forum to nie dawaj linka w tekście, możesz rendery dać poprzez podanie linku w opcji insert image

Napisano
  • Autor

Oki,

Powalczyłem trochę ze światłem i overridemt i są jakieś efekty ;)

<a href=18361075.th.jpg' alt='18361075.th.jpg'>

Edytowane przez (8)-ball

Napisano

zrób zrzut ekranu ze sceny tak aby było w niej widać światła i daj wszystkie ustawienia rendera i kamery i słońca czy tego czym świecisz ta scenę. Materiał szyby za bardzo odbija wnętrze natomiast strasznie dziwnie jest za oknem czym ty w ogóle świecisz tą scenę?

Napisano
  • Autor

Hej,

Dlugo nic nie pisalem z braku czasu, ale porobilem kilka zrzutow. Mam nadzieje, ze bedzie cos widac. jesli nie to dorzuce wszystkie oddzielnie

Nad materialem szyby musze jeszcze popracowac. w scence swiece v-ray sunem( turbidity=3, ozone 0,35, intensity 0,08, size 1), a przed szybe wrzucilem jeszcze v-ray light (multipiler 15). Do tego w kilku oprawach wrzucilem kilka spotow(vray ies), ale to tylko dlatego, ze chcialem, aby w kilku oprawach cos sie dzialo.

<a href=zrzutki2.th.jpg' alt='zrzutki2.th.jpg'>

Napisano
  • Autor

Dorzucam jeszcze update. Nie wiem skąd w scenie pojawiły się takie jasne kropki.... wcześniej tego nie było... Dzięki za pomysł z overridemtl, bo faktycznie ściany zyskały kolor bieli. Nie wiem tylko dlaczego, skoro na żaluzje wrzuciłem ten sam materiał co na podłogę, na suficie nad oknem pojawiają się brązowe zabarwienia.

<a href=34819169.th.jpg' alt='34819169.th.jpg'>

Napisano

Po pierwsze wrzucaj zrzuty ekranu na których coś widać;) Po drugie nie ładuje ci się obrazek z up-em. Po trzecie zacznij od podstawowego oświetlenia sceny (niebo, słońce). Za oknem w domu masz plane ze światłem? Bo chyba nie. Popraw co ci tam wyszło to zobaczymy.