MJ Napisano 4 Marzec 2003 Napisano 4 Marzec 2003 Mam pewien problem. Jestem w trakcie robienia pracy dyplomowej na zaliczenie szkoły średniej. Tematem pracy jest prezentacja 3D pracowni Fizyki w ZSTiO Meritum w Siemianowicach Śląskich. Razem z kolegą jesteśmy już po skończeniu prac w maxie (14 dni po 6 godzin dziennie ). Render na 2 komputerach raczej słabszej klasy (6500 klatek 640 x 480). Do tego dojdzie reszta filmu kręcona kamerą cyfrową. Problem nagle pojawił się taki ze promotor nie za bardzo wie co zrobić z nielegalnościa MAXA. Maxa mamy z ftp i od zawsze się tym nie przejmowałem :P ... w końcu to tylko edukacja. Pytanie brzmi : Co zrobic z takim fantem .... czy jest może Darmowa wersja Maxa lub jakaś ograniczona ... cokolwiek czym szło by wytłumaczyć pracę wykonaną w programie 3D takiej klasy :P. ??? [Edited on 4-3-2003 by MJ]
marcoos Napisano 4 Marzec 2003 Napisano 4 Marzec 2003 30 dniowa wersja Trial, jako dowód możecie załączyć płytkę z Computr Arts lub innego pisma ktore ostatnio zamieściło 3ds5 :)
McsEb Napisano 5 Marzec 2003 Napisano 5 Marzec 2003 albo wersja edukacyjna, jest z pięc razy tańsza, ale nie można wykozystywac komercyjnie, własnie na potrzeby szkół głownie :)
MJ Napisano 5 Marzec 2003 Autor Napisano 5 Marzec 2003 Wielkie dzięki za pomoc. Zacznę szukać którejś z tych wersji ... a jak się nie uda to nasciemniam że to w jakims darmowym programie :p ... prawde mowiac to nauczyciele jak widza jak cos sie rusza w 3D to nie wiedza czy uciekac czy leciec po puchar ( to aluzja do poziomu wiedzy informatykow :D ... o grafice a w szczegolnosci 3D nie maja zadnego pojecia ... i z czego oni beda pytac na obronie :D ) WIELKIE DZIEKI.
Gość Indorek Napisano 10 Marzec 2003 Napisano 10 Marzec 2003 Wow w liceum grafika 3D ale Ty masz wypasik ;-) Mnie nie uczyli tam nic takiego może złe liceum wybrałem, he. Co prawda teraz już wyżasz edukacja ale o 3D mogę pomarzyć :-(( No cóż tak sie rozwija edukacjia w Polsce Ekonomii jest pełno a 3D... lepiej nie mówić Pozdrawiam
MJ Napisano 10 Marzec 2003 Autor Napisano 10 Marzec 2003 He he he to nie do końca tak. Jestem w 5 klasie technikum. 3D absolutnie nikt mnie w tej szkole nie uczył. Poprostu promotor wiedział że zajmuję się filmem i grafiką 3D i sam zaproponował mi taką pracę. Jeszcze nie ma tak dobrze że w szkołach średnich uczą 3D :). Pozdrawiam. P.S. Dam głowę że na poziomie szkoły średniej każdy pokaz 3D (a animacja szczególnie) wywyołuje zdziwienie na twarzach nauczycieli i uczniów.:)
crys Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 Witam, >Dam głowę że na poziomie szkoły średniej każdy pokaz 3D (a animacja szczególnie) wywyołuje zdziwienie na twarzach nauczycieli i uczniów oj, uwazaj by Ci glowka nie spadla. slyszalem o takim dyr. technikum (absolutnym fanie informatyki i 3D) , ktory wlasnie zamierza wprowadzic 3D do swojej szkolki. To nie tylko projekt dalekiej przyszlosci. Wiem, ze sie mocno w tym kierunku cos rusza. Pozdrawiam
MJ Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 może i wyjątki sie zdarza ale one potwierdzają regułę że w szkole średniej taki temat jest dość egzotyczny. A to że dyrektor to lubi nieznaczy że szkoła zaakceptuje ... i nie chodzi mi o CAD\'y bo takie programy w szkołach technicznych da się przyjąć . Mam na myśli programy do 3D i animacji z naciskiem na działania artystyczne :):)
j3d1 Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 U mnie w szkole (liceum) jestem chyba jedną z 2 osób cokolwiek wiedzących o grafice 3D. A zapewniam, że za wiele to o tym nie wiem. A owszem, mój pokaz multimedialny wywołał zdziwienie na twarzach uczniów i nauczycieli, a nic bardzo efektownego nie wykonałem. Ale i tak moja szkoła pod względem informatycznym nie jest zła. Mamy przynajmniej oficjalną stronę. Była też nieoficjalna, ...moja:P, ale już nie istnieje:(
Gość kedarus Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 ja ostatnio przygotowalem proseminarium pod tytulem \"wykorzystanie programu 3Dstudio MAX na przykładzie wizualizacji sieci krystalicznej\". profesor zadal mi na koniec pare pytan ale na ostatnie nie odpowiedzialem: wybral pan ten program ze wzgledu na to ze jest darmowy czy moze byly inne powody?? [lol]
Pablo Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 \"darmowy\" w sensie ze jest bardzo lato dostepny i rozpowszechniony :D[lol2] heh...ale zawsze pozostaje wersja Trial :))
MJ Napisano 25 Marzec 2003 Autor Napisano 25 Marzec 2003 podobno jest trial tylko za Chiny ludowe nie potrafię jej znaleźć. Łatwiej o pirata niż o triala :D co za świat ...
pileq Napisano 2 Kwiecień 2003 Napisano 2 Kwiecień 2003 witam ( fajny temacik:) Crys nie dokonca. U mnie w liceum na zastepstwo wpadl jakis mlody koles od informy i zobaczyl ze przegladam galerie na stronie adka. Stwierdzil ze \"...taka grafika 3D nie ma zadnego praktycznego zastosowania w szkole, co innego flash...\" i pokazal mi prezentacje ktroa robil ze swoim uczniem we flashu. Po prostu zena. Robili ja chyba za pomoca tutoriali po efekt byl co najmniej mizerny. Ale gadal przy tym chyba wiecej niz wiedzial na temat flasha. A swoja droga to w szkole powinny byc elementy flasha i 3D. Szkoly nie maja kasy na 3ds\'a ale ja np zaczynalem od OPEN FX :))) www.openfx.org
Rekomendowane odpowiedzi