Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucam ostatnią wizkę nad którą pracowałem. Co on niej sądzicie? Jeszcze do pełnej mojej satysfakcji czegoś tam brakuje. Jakieś konkretne uwagi? Generalnie projekt zakończony i klient zadowolony ale w wolnej chwili może dla własnej satysfakcji coś poprawie. Soft: max + vray + ps.

cyrus2.jpg

Więcej na www.hibox.pl

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ehem, ehem, skoro się nikt nie wypowiada, postaram się "pomóc". Jakimś super specjalistą to ja nie jestem w tej dziedzinie - wizualizacji architektonicznych, ale trochę ich się zrobiło, a jeszcze więcej widziało, w życiu, więc podzielę się z Tobą moimi spostrzeżeniami, a nóż, widelec, przydadzą się w przyszłości.

Na wstępie muszę wspomnieć że trafiła się Tobie wyjątkowo słaba architektura, a z racji z zawodu do którego aspiruje przez kierunek studiów który wybrałem kilka lat temu, i przez swoją pasje i zainteresowania, nie mogę o tym nie wspomnieć, cóż gusta klientów, ale też i projektantów są mocno kontrowersyjne, żeby nie napisać pszenno - buraczane.

Wracając jednak do sedna, czyli do samej wizki, na początek co mi się rzuciło w oczy i co mnie na początku najbardziej drażni w Twojej wizce to niebo, takie trochę "ni przypiął ni wypiął" - gryzie się z resztą obrazu, no i wygląda "troszku kiczowato". Podobnie te drzewka w tle, rozumiem że wstawione w ps, też nie do końca się komponują z renderkiem z maxa - troszkę odstają, a do tego jeszcze są kiepsko wkomponowane w niebo - walor, i jeszcze raz walor, zauważ że jasność i nasycenie barwą, drzew i nieba troszkę się rozmijają.

A co do samego renderku, to nie wygląda źle, domek całkiem dobrze zrobiony, z odpowiednią liczbą detali i z niezłymi materiałami, jedyne co rzuca się w oczy to brak parapetów przy oknach, poza tym rama okienna jest zbyt szeroka w stosunku do ościeżnicy okna, lub odwrotnie ta druga jest zbyt wąska, chyba że to jest jakaś nowa konstrukcja okna o której jeszcze nie słyszałem, a może jakiś rodzaj opaski wokół okiennej z drewna - co jest też novum ( lecz wyjątki się zdarzają, szczególnie w budownictwie ).

Jeśli chodzi o najbliższe otoczenie, na plus trawnik - całkiem niezła trawka, wygląda to dość realistycznie, gorzej jednak jest z zielenią niską ( kwiatki i krzaczki ) która rozplanowana jest troszku bez ładu i składu, ot tak gdzie popadnie. Widać, że jeśli było jakieś większe zamierzenie ogrodowe to polegało ono na przeplataniu na zmianę kamyków i krzaczków, no i jeszcze te rzadko ustawione tuje przy ogrodzeniu...

Materiał chodnika na pierwszym planie też wygląda dość bidnie, no i ten zestaw ogrodowy też mógł by być lepszy, szczególnie materiał drewna na niego nałożony, podobnie ze słupkami podtrzymującymi dach nad tarasem - popracuj nad tym materiałem drewna.

Odnośnie jeszcze postprodukcji to daruj sobie tą panią, bo strasznie się "odcina" od reszty wizualki, albo podszkól się w postprodukcji, aby poprawić ten mankament.

Unikaj czerwonego lakieru na samochodach bo "bije" po oczach, szczególnie na wydrukach;) U ciebie te autko na podjeździe odciąga wzrok od tego co najważniejsze, czyli od "architektury". Podobnie jak inne dodatki typu gałązki wrzucone na pierwszy plan, nie zawsze więcej oznacza lepiej, a z "dodatkami" trzeba uważać.

Na zakończenie przemyśl kadrowanie, szczególnie na drugim ujęciu, bo te ucięte fotele wcale nie wyglądają dobrze.

No i jeśli preferujesz takie katalogowe wizualizacje mam dla Ciebie linka, tytułem inspiracji: http://www.domyzwizja.pl/ zresztą link wprost z naszego forum od jednego z użytkowników, ich autor zdaje się że też aktywnie tutaj działa;)

Wielkie dzięki za konstruktywną i konkretną krytykę. Na przyszłość postaram się wrzucać wizki do WIP aby korygować błędy na bieżąco. Ale nie jest już tak źle patrząc na wizki z przed roku gdzie uwagi dotyczyły wszystkiego :) Więc tak, od początku.

Sama bryła budynku nie jest mojej produkcji więc ciężko wymuszać na autorze zmiany w architekturze :P I tak wywalczyłem usunięcie szprosów w oknach, kolorystykę bardziej nowoczesną i klika drobnych detali. No cóż, nie wnikam w rynek i co ludzie kupują ;P

Faktycznie niebo i drzewa w tle w PS i nieco odpuszczone. Czas się podszkolić w postprodukcji.

Muszę się zagłębić w jakieś materiały dot. architektury zieleni bo faktycznie brakuje mi inspiracji.

Domy Z Wizją prezentują fajny i bardzo wysoki poziom, do niego jeszcze duuużo mi brakuje. Mam nadzieje że w najbliższym czasie uda mi się wskoczyć na wyższy poziom abstrakcji. Pozostaje również pytanie ile ktoś spędził czasu nad przygotowaniem 2 wizek na takim poziomie? Analizując obrazy pixel po pixelu., jest tam mnóstwo drobnych detali które tworzą fajną całość.

Jeszcze raz dzięki za obszerny poemat i poświęcony czas.

Pozdro :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności