Nagash Napisano 24 Październik 2012 Share Napisano 24 Październik 2012 Wrzucam ostatnią wizkę nad którą pracowałem. Co on niej sądzicie? Jeszcze do pełnej mojej satysfakcji czegoś tam brakuje. Jakieś konkretne uwagi? Generalnie projekt zakończony i klient zadowolony ale w wolnej chwili może dla własnej satysfakcji coś poprawie. Soft: max + vray + ps. Więcej na www.hibox.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMat Napisano 24 Październik 2012 Share Napisano 24 Październik 2012 Ehem, ehem, skoro się nikt nie wypowiada, postaram się "pomóc". Jakimś super specjalistą to ja nie jestem w tej dziedzinie - wizualizacji architektonicznych, ale trochę ich się zrobiło, a jeszcze więcej widziało, w życiu, więc podzielę się z Tobą moimi spostrzeżeniami, a nóż, widelec, przydadzą się w przyszłości. Na wstępie muszę wspomnieć że trafiła się Tobie wyjątkowo słaba architektura, a z racji z zawodu do którego aspiruje przez kierunek studiów który wybrałem kilka lat temu, i przez swoją pasje i zainteresowania, nie mogę o tym nie wspomnieć, cóż gusta klientów, ale też i projektantów są mocno kontrowersyjne, żeby nie napisać pszenno - buraczane. Wracając jednak do sedna, czyli do samej wizki, na początek co mi się rzuciło w oczy i co mnie na początku najbardziej drażni w Twojej wizce to niebo, takie trochę "ni przypiął ni wypiął" - gryzie się z resztą obrazu, no i wygląda "troszku kiczowato". Podobnie te drzewka w tle, rozumiem że wstawione w ps, też nie do końca się komponują z renderkiem z maxa - troszkę odstają, a do tego jeszcze są kiepsko wkomponowane w niebo - walor, i jeszcze raz walor, zauważ że jasność i nasycenie barwą, drzew i nieba troszkę się rozmijają. A co do samego renderku, to nie wygląda źle, domek całkiem dobrze zrobiony, z odpowiednią liczbą detali i z niezłymi materiałami, jedyne co rzuca się w oczy to brak parapetów przy oknach, poza tym rama okienna jest zbyt szeroka w stosunku do ościeżnicy okna, lub odwrotnie ta druga jest zbyt wąska, chyba że to jest jakaś nowa konstrukcja okna o której jeszcze nie słyszałem, a może jakiś rodzaj opaski wokół okiennej z drewna - co jest też novum ( lecz wyjątki się zdarzają, szczególnie w budownictwie ). Jeśli chodzi o najbliższe otoczenie, na plus trawnik - całkiem niezła trawka, wygląda to dość realistycznie, gorzej jednak jest z zielenią niską ( kwiatki i krzaczki ) która rozplanowana jest troszku bez ładu i składu, ot tak gdzie popadnie. Widać, że jeśli było jakieś większe zamierzenie ogrodowe to polegało ono na przeplataniu na zmianę kamyków i krzaczków, no i jeszcze te rzadko ustawione tuje przy ogrodzeniu... Materiał chodnika na pierwszym planie też wygląda dość bidnie, no i ten zestaw ogrodowy też mógł by być lepszy, szczególnie materiał drewna na niego nałożony, podobnie ze słupkami podtrzymującymi dach nad tarasem - popracuj nad tym materiałem drewna. Odnośnie jeszcze postprodukcji to daruj sobie tą panią, bo strasznie się "odcina" od reszty wizualki, albo podszkól się w postprodukcji, aby poprawić ten mankament. Unikaj czerwonego lakieru na samochodach bo "bije" po oczach, szczególnie na wydrukach;) U ciebie te autko na podjeździe odciąga wzrok od tego co najważniejsze, czyli od "architektury". Podobnie jak inne dodatki typu gałązki wrzucone na pierwszy plan, nie zawsze więcej oznacza lepiej, a z "dodatkami" trzeba uważać. Na zakończenie przemyśl kadrowanie, szczególnie na drugim ujęciu, bo te ucięte fotele wcale nie wyglądają dobrze. No i jeśli preferujesz takie katalogowe wizualizacje mam dla Ciebie linka, tytułem inspiracji: http://www.domyzwizja.pl/ zresztą link wprost z naszego forum od jednego z użytkowników, ich autor zdaje się że też aktywnie tutaj działa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nagash Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Wielkie dzięki za konstruktywną i konkretną krytykę. Na przyszłość postaram się wrzucać wizki do WIP aby korygować błędy na bieżąco. Ale nie jest już tak źle patrząc na wizki z przed roku gdzie uwagi dotyczyły wszystkiego :) Więc tak, od początku. Sama bryła budynku nie jest mojej produkcji więc ciężko wymuszać na autorze zmiany w architekturze :P I tak wywalczyłem usunięcie szprosów w oknach, kolorystykę bardziej nowoczesną i klika drobnych detali. No cóż, nie wnikam w rynek i co ludzie kupują ;P Faktycznie niebo i drzewa w tle w PS i nieco odpuszczone. Czas się podszkolić w postprodukcji. Muszę się zagłębić w jakieś materiały dot. architektury zieleni bo faktycznie brakuje mi inspiracji. Domy Z Wizją prezentują fajny i bardzo wysoki poziom, do niego jeszcze duuużo mi brakuje. Mam nadzieje że w najbliższym czasie uda mi się wskoczyć na wyższy poziom abstrakcji. Pozostaje również pytanie ile ktoś spędził czasu nad przygotowaniem 2 wizek na takim poziomie? Analizując obrazy pixel po pixelu., jest tam mnóstwo drobnych detali które tworzą fajną całość. Jeszcze raz dzięki za obszerny poemat i poświęcony czas. Pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 5 Listopad 2012 Share Napisano 5 Listopad 2012 Podzielam opinię PMat'a ale ogólnie jest ok i wielu klientów byłoby zachwyconych takimi wizkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi