Napisano 25 Październik 201212 l Witam, chciałbym stworzyć w 3ds maxie 2008 animacje rozpadającego się sufitu, a następnie umieścić ją w filmie(kręconym kamerą) przy pomocy programu Adobe After Effects. Nie mam pojęcia jak się zabrać za zrobienie takiej animacji. Czy sufit zrobić z boxa? Czy muszę zamodelować każdy kawałek sufitu ręcznie? Nie mam najmniejszego pojęcia jak się za to zabrać...Program 3ds Max znam w stopniu podstawowym tzn. robiłem trochę niskiej jakości modeli przedmiotów i postaci oraz wykonywałem proste i krótkie animacje, więc podstawową obsługę programu mam już trochę opanowaną. Czy ktoś z Was ma z tym jakieś doświadczenie lub zna jakieś pomocne linki? Interesuje mnie wykonanie efektu zbliżonego do : Z góry dziękuje za wszelkie przydatne informacje. Edytowane 25 Październik 201212 l przez xiarsky
Napisano 25 Październik 201212 l Musisz stracować video. Pod sufit podpinasz geometrie(pewnie jakis box czy coś). Dajesz na to shatter(RayFire, PullDownIT, TP). Potem dodajesz jakieś dymy ew. i składasz w afterze
Napisano 25 Październik 201212 l Tutaj masz fajny tutek na pewno znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań http://www.videocopilot.net/tutorials/3d_crater_p1/ A co do samego walącego się sufitu to tak jak legomir napisał - symulacja najlepiej w np Rayfire