Napisano 5 Marzec 200322 l Yo! Mógłby mi ktoś pomóc w odpaleniu HDRI? Qurde muszę scenkę dokończyć :D Pozdroo
Napisano 5 Marzec 200322 l Zapytaj autora \"zlomowiska\"on wykorzystal hdri z brazilem(tak mi cos pamiec podpowiada) pozdr t:cool:
Napisano 6 Marzec 200322 l Autor ani widu ani słychu... na priva napisałem ui cisza... wszystko zamarło!! A może znajdzie sie jakas inna osoba która pomoże mi i zna sie na rzeczy :D?
Napisano 7 Marzec 200322 l Witam, po pierwszemusisz miec jakas probe sciagnieta z netu , tudziez zrobiona przez ciebie( ale to chyba juz masz, jak nie to odyslam na strone adka). Potem potrzebny jest plugin hdrimat costamcostam ->splutterfish.com. Odpalasz maxa. Importujesz mape *.hdr na nowy material slot i podczas importowania pliku klikasz \'setup\'; w setupie ustawiasz takie wartosci zeby pionowa kreska przeunela sie na koniec wykresu i wtedy spisujesz sobie ta liczbe. Nastepnie w zakladce output juz zaimportowanego hdr\'a ustawiasz taki rgb level jaka liczbe spisales. W brazilu ustawiasz ta mape w environment i zaznacz use environment settings . Jak chcesz zeby na materiale widoczne bylo hdri to w ustawienaich np. maerialu raytrayce w enironment wybierasz ta sama mape. Jesli wszystko dobrze pamietam to powinno dzialac , jakby cos bylo nie tak to daj znac. Pozdrawiam
Napisano 8 Marzec 200322 l Kolega dobrze napisał, poza tym na sieci jest dobry tutorial do brazila i HDRI (nie pamietam adresu, ale jak wpiszesz w googlach HDRI to powinno gio znaleźć).
Napisano 2 Kwiecień 200322 l Wątek jest o HDRI więc tu sie podczepie zeby forum nie zaśmiecać.....:) Mam dosć głupi problem - maks nie widzi plików *.hdr. nie wiem czy to wynika z mojej ślepoty czy złych ustawień programu ale jakby ktos mnie oswiecił czemu tak jest byłbym bardzo wdzięczny:)))
Napisano 2 Kwiecień 200322 l czytaj dwa posty wyzej:), jest tam wzmianka o darmowym pluginie do sciagniecia ze strony splutterfish.com, sciagasz, rozpakowujesz, przegrywasz do katalogu pluginsow maxa (dokladniej w pliku txt) i powinien juz widzieć *.hdr
Napisano 17 Kwiecień 200321 l Szanowny Panie moderatorze lub fotoasie.Zapytałem o HDR Image Edytor,ponieważ jest to nowa alternatywa do HdrShopa.Poza wątkiem o Brazilu,nie znalazłem na forum miejsca o hdr.Ale jeżeli uważasz że hdr ma mało wspólnego z tym renderem,to najmocniej przepraszam że zabrałem głos. :)Obiecuję poprawę:)
Napisano 18 Kwiecień 200321 l Mr.B.... taka moja rola by byl porzadek, a post na temat Softu do robienia HDRI ktore potem uzywa sie w Maxie albo gdzie indziej to raczej widze w dziale POMOC !! tylko i wylacznie dlatego !! trzasnij tam temacika a napewno mase napalencuf opisze ci Helpa na jezyk polski[lol] Aleksander. mozesz wskazac o ktorym tutku konkretnie myslisz ? pozdro fotoas
Napisano 18 Kwiecień 200321 l fotoas - nie przesadzajmy, porządek porządkiem ale jak rozmowa się klei to nie widzę sensu przenosić to do innego działu!!
Napisano 23 Kwiecień 200321 l M@ti .. masz ty racje.. lekko sie rozpedzilem..ale co do ttego tutoriala to wlasnie jakos mi umknal i jeszcze go nie czytalem.. wow.. to jest fajne.. pewnie cos napisze jak to przelkne,. !! dzieki Aleksander !! ale jesli chodzi o podstawy , jak pytal sie comix, to mysle ze wiecej tutoriali sie nie da wymyslic bo tu nie ma o czym gadac.. moim skromnym zdaniem na splutterfiszu jest wszystko.. pamietam kiedys mialem zly plik HDR w pluginach i nie widzial mi max plikuf HDRI i tyle z problemuf jesli chodzi o HDRI .. oj .. za wiele to nie pomoglem.. tak widze.. ale 6 pivo robi swoje. pozdry fotoas