Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Yo!

Mógłby mi ktoś pomóc w odpaleniu HDRI? Qurde muszę scenkę dokończyć :D

Pozdroo

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

ani widu ani słychu... na priva napisałem ui cisza... wszystko zamarło!! A może znajdzie sie jakas inna osoba która pomoże mi i zna sie na rzeczy :D?

Napisano

Witam,

po pierwszemusisz miec jakas probe sciagnieta z netu , tudziez zrobiona przez ciebie( ale to chyba juz masz, jak nie to odyslam na strone adka).

Potem potrzebny jest plugin hdrimat costamcostam ->splutterfish.com.

Odpalasz maxa. Importujesz mape *.hdr na nowy material slot i podczas importowania pliku klikasz \'setup\'; w setupie ustawiasz takie wartosci zeby pionowa kreska przeunela sie na koniec wykresu i wtedy spisujesz sobie ta liczbe.

Nastepnie w zakladce output juz zaimportowanego hdr\'a ustawiasz taki rgb level jaka liczbe spisales.

W brazilu ustawiasz ta mape w environment i zaznacz use environment settings .

Jak chcesz zeby na materiale widoczne bylo hdri to w ustawienaich np. maerialu raytrayce w enironment wybierasz ta sama mape.

Jesli wszystko dobrze pamietam to powinno dzialac , jakby cos bylo nie tak to daj znac.

Pozdrawiam

Napisano

Kolega dobrze napisał, poza tym na sieci jest dobry tutorial do brazila i HDRI (nie pamietam adresu, ale jak wpiszesz w googlach HDRI to powinno gio znaleźć).

Napisano

Wątek jest o HDRI więc tu sie podczepie zeby forum nie zaśmiecać.....:) Mam dosć głupi problem - maks nie widzi plików *.hdr. nie wiem czy to wynika z mojej ślepoty czy złych ustawień programu ale jakby ktos mnie oswiecił czemu tak jest byłbym bardzo wdzięczny:)))

Napisano

czytaj dwa posty wyzej:), jest tam wzmianka o darmowym pluginie do sciagniecia ze strony splutterfish.com, sciagasz, rozpakowujesz, przegrywasz do katalogu pluginsow maxa (dokladniej w pliku txt) i powinien juz widzieć *.hdr

Napisano

...za dużo siedzenia przed kompem :-)))

Napisano

A czy ktoś bawił się już High Dynamic Range Image Editor ?

[co?]

Napisano

Szanowny Panie moderatorze lub fotoasie.Zapytałem o HDR Image Edytor,ponieważ jest to nowa alternatywa do HdrShopa.Poza wątkiem o Brazilu,nie znalazłem na forum miejsca o hdr.Ale jeżeli uważasz że hdr ma mało wspólnego z tym renderem,to najmocniej przepraszam że zabrałem głos.

:)Obiecuję poprawę:)

Napisano

Mr.B.... taka moja rola by byl porzadek, a post na temat Softu do robienia HDRI ktore potem uzywa sie w Maxie albo gdzie indziej to raczej widze w dziale POMOC !! tylko i wylacznie dlatego !!

trzasnij tam temacika a napewno mase napalencuf opisze ci Helpa na jezyk polski[lol]

Aleksander. mozesz wskazac o ktorym tutku konkretnie myslisz ?

pozdro

fotoas

Napisano

fotoas - nie przesadzajmy, porządek porządkiem ale jak rozmowa się klei to nie widzę sensu przenosić to do innego działu!!

Napisano

M@ti .. masz ty racje.. lekko sie rozpedzilem..ale co do ttego tutoriala to wlasnie jakos mi umknal i jeszcze go nie czytalem.. wow.. to jest fajne..

pewnie cos napisze jak to przelkne,. !!

dzieki Aleksander !!

ale jesli chodzi o podstawy , jak pytal sie comix, to mysle ze wiecej tutoriali sie nie da wymyslic bo tu nie ma o czym gadac..

moim skromnym zdaniem na splutterfiszu jest wszystko..

pamietam kiedys mialem zly plik HDR w pluginach i nie widzial mi max plikuf HDRI

i tyle z problemuf jesli chodzi o HDRI

..

oj .. za wiele to nie pomoglem.. tak widze.. ale 6 pivo robi swoje.

pozdry

fotoas