Mac26 Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 Witajcie, Poczytalem tematy zwiazane z wyborem i7 kontra Xeon. Przymierzam sie do zakupu stacji graficznej HP z serii Z. I teraz pytanie: Jak sie maja 6 core xeona E5 2620 2.0GHz do 4 core i7 3770K 3,5 GHz? Chodzi mi o wydajnosc w renderingu Vray na maxie 2012.... Gdyby rozlozyc to na czesci pierwsze i pomnozyc Gigaherce przez liczbe rdzeni to: 6 core X 2 GHz = 12 GHZ mocy obliczeniowej 4 core X 3,5GHz = 14 GHz mocy obliczeniowej Czy rzeczywiscie te 6 rdzeni nizej taktowane bedzie mniej wydajne podczas renderingu? Stacja ktora zamierzam kupic ma plyte dwuprocesorowa co daje mi duze mozliwosci rozbudowy za rok czy dwa... Poza tym obsluguje do 512 GB RAM a to kolejny plus dla mnie bo szukam komputera ktory bedzie skalowalny. Wypowiedzcie sie bo nie siedzialem ostatnio w sprzecie i poza rdzeniami i czestotliwoscia taktowania nie orientuje sie co powoduje wydajnosc. Pozdrawam,
deemes Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 "obsluguje do 512 GB RAM"? to są już takie komputery?:)
uzumakishadow Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 "obsluguje do 512 GB RAM"? to są już takie komputery?:) yap "You read that right: 512 gigabytes of RAM. Of course, this massive amount of memory is only available on the flagship Z820, utilizing two linked system motherboards and using sixteen individual 32GB DDR3 DIMMs." http://www.slashgear.com/hp-updates-z-series-workstations-with-up-to-512gb-of-ram-06216988/ widocznie jest i na tyle ramu zapotrzebowanie...... - - - Updated - - - Witajcie, Poczytalem tematy zwiazane z wyborem i7 kontra Xeon. Przymierzam sie do zakupu stacji graficznej HP z serii Z. I teraz pytanie: Jak sie maja 6 core xeona E5 2620 2.0GHz do 4 core i7 3770K 3,5 GHz? Chodzi mi o wydajnosc w renderingu Vray na maxie 2012.... Gdyby rozlozyc to na czesci pierwsze i pomnozyc Gigaherce przez liczbe rdzeni to: 6 core X 2 GHz = 12 GHZ mocy obliczeniowej 4 core X 3,5GHz = 14 GHz mocy obliczeniowej Czy rzeczywiscie te 6 rdzeni nizej taktowane bedzie mniej wydajne podczas renderingu? Stacja ktora zamierzam kupic ma plyte dwuprocesorowa co daje mi duze mozliwosci rozbudowy za rok czy dwa... Poza tym obsluguje do 512 GB RAM a to kolejny plus dla mnie bo szukam komputera ktory bedzie skalowalny. Wypowiedzcie sie bo nie siedzialem ostatnio w sprzecie i poza rdzeniami i czestotliwoscia taktowania nie orientuje sie co powoduje wydajnosc. Pozdrawam, A nie lepiej by Ci bylo zainwestowac w jakas mala chociaz render farme? 1
matszklar Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 Do czasu doposażenia HP-ka w drugi procesor wydajność porównywalna przy fabrycznym zegarze, po podkręceniu wersji K do 4,5 Ghz ( co jest chyba normą ) i7-3770k wydajniejszy od pojedynczego Xeona 2620. Po włożeniu drugiego procka xeony górą.
Mac26 Napisano 30 Październik 2012 Autor Napisano 30 Październik 2012 Cena za jaka moge kupic Z820 to 7500 netto. Szukam czegos skalowalnego co pozwoli mi rozbudowywac zestaw o kolejne elementy i cieszyc sie wydajnoscia przez pare lat. Uzumakishadow - A o jakiej render farmie mowisz? Chcialbym uniknac gaszczu kabli i bebechow na wierzchu w domu. Nie wstawie takze do pokoju szafki serwerowej :) Dlatego wybor padl na stacje HP bo przez pare ladnych lat mozna dorzucac hardware'u... matszklar - Rozumiem, w takim razie to rozsadna propozycja (mowie o Xeonie) Moze podeslecie jakiegos linka do testu tego xeona? Szukam i szukam ale nigdzie nie znalazlem poza syntetycznymi zadnego testu podczas renderowania.... Pozdrawiam,
Mac26 Napisano 30 Październik 2012 Autor Napisano 30 Październik 2012 Cena za jaka moge kupic Z820 to 7500 netto. Szukam czegos skalowalnego co pozwoli mi rozbudowywac zestaw o kolejne elementy i cieszyc sie wydajnoscia przez pare lat. Uzumakishadow - A o jakiej render farmie mowisz? Chcialbym uniknac gaszczu kabli i bebechow na wierzchu w domu. Nie wstawie takze do pokoju szafki serwerowej :) Dlatego wybor padl na stacje HP bo przez pare ladnych lat mozna dorzucac hardware'u... matszklar - Rozumiem, w takim razie to rozsadna propozycja (mowie o Xeonie) Moze podeslecie jakiegos linka do testu tego xeona? Szukam i szukam ale nigdzie nie znalazlem poza syntetycznymi zadnego testu podczas renderowania.... Pozdrawiam,
matszklar Napisano 30 Październik 2012 Napisano 30 Październik 2012 tego xeona akurat nie... silniejsza wersja czyli zegar 2.6 ( turbo 3.4) masz http://gpucomputer.pl/?page_id=610 aha... i wysłalem ci PW , może cię zainteresuje pozdrawiam mateusz ps. jest możliwy test twojej sceny , kontakt na maila
ledman Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 Heh ;'( ale 2650 jest 3x drozszy od 2620. Jezeli 1xe5 2620 ma podobna wydajnosc co i7 3770 czy i7 3930 to lepiej isc chyba w xeona i pozniej dokupic mu brata. Jak uwazacie? Za jakis czas tez bede stac przed podobnym problemem wyboru ;'(
matszklar Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 1 sztuka e5-2620 ma podobną wydajność do NIEKRECONEGO 3770 i jest slabszy od 3930.... Innymi słowy zarówno 3770 jak i tym bardziej 3930 po podkręceniu ( co robi się stosunkowo bezboleśnie) są zdecydowanie szybsze od 2620 którego to nie da się podkręcić.
ledman Napisano 6 Listopad 2012 Napisano 6 Listopad 2012 matszklar a co sadzisz o zastosowaniu nowych amd 6300? http://pclab.pl/news51523.html ---> 12 wątków za 415$
matszklar Napisano 6 Listopad 2012 Napisano 6 Listopad 2012 tak... to może byc ciekawa propozycja. Czekam na ich dostawę i jak już będę mógł je przetestować to nie omieszkam podzielić się opinią na forum max3d.pl.
kitamo Napisano 14 Listopad 2012 Napisano 14 Listopad 2012 Prawdopodobnie do renderingu te opterony się nie sprawdza az tak dobrze. Wiele procesow w 3ds max opiera się na pojedynczym wątku, stad też pilledrive nie ma tu szans z xeonem. Tam gdzie opterony daja ostro ognia to glownie wirtualizacja itp. Wszelkie zastosowanie które nie wymaga bardzo wydajnego jednego wątku. Modulowa konstrukcja opteronow do renderingu raczej się nie nadaje choć cena jest kuszaca.
Rekomendowane odpowiedzi