Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Który z poniżej zamieszczonych obiektywów godny jest uwagi, polecenia? Obiektyw pod Sony A77 głownie do foto sportowych / makro. Ewentualnie na jakie inne powinienem zwrócić uwage? Na plus gdyby byl ze stabilizacja.

- TAMRON 18-270mm 1:3.5-6.3 Di II PZD

- Sigma 18-250mm 1:3.5-6.3 DC OS HSM

- Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC

- SONY DT 55-200 mm f/4-5.6

Z góry dziękuje za pomoc.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 8,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A77 sam w sobie jest nieostry i ciemny a ten rodzaj obiektywów jest rozwiązaniem kompromisowym którego jedyną zaletą jest szeroki zakres ogniskowych. Więc nie oczekuj zbyt wiele. To tanie szkła a sam aparat stosunkowo nietani, więc sie będzie marnował.

Jak masz środki to lepiej sigma 70-200 2.8 ze stabilizacją, ale to już cena dwa razy wyższa i rozmiar trochę większy.

Napisano
  • Autor

SamsSerif , dzięki za wsparcie, własnie otrzymałem takie same wskazówki na innym portalu i wskazanie co do obiektywu. Także pójdę za Twoją radą i dorzucę pare groszy i zainwestuje w obiektyw ze stabilizacją 70-200 2.8 ,jesli chodzi o producenta , to muszę poczytac ponieważ z tego co mi napisano Sigma na krańcach mydli obraz ,a Tamron ma wolny af.

Napisano

Tamron 70-200 2.8 nie ma stabilizacji. Wersja ze stabilizacją bedzie prawdopodobnie w przyszłym roku, ale chyba jeszcze nie wiadomo dokładnie kiedy.

Samą marką się nie sugeruj bo to podobnie jak z dyskami twardymi teraz każdy producent miewa wpadki i każdy obiektyw trzeba sprawdzić przed zakupem. Sigmy podobno czasem trzeba przeprogramować pod działanie z a77. Sigma ma też kilka swoich własnych salonów w Polsce gdzie można wypożyczyć i potestować obiektywy. Jak masz możliwość to przetestuj, może okaże się że taki tańszy uniwersalny obiektyw jednak spełni Twoje oczekiwania.

Napisano
  • Autor

Zdecydowanie wolałbym potestować obiektyw w takiej kwocie przed zakupem jeśli będzie taka możliwść. Wstepnie nastawiony jestem na Sigme 70-200 f/2.8 EX DG APO OS HSM choć to przekracza mój budżet ale może warto. Wskazywano mi również tańszą opcje Tamron AF SP 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD jak również znalazłem Cosina 70-300 mm f/2.8-4. Jednakże na temat tego ostatniego nic konkretnego nie doczytałem poza specyfikacją i ogólnymi szczątkowymi wrażeniami kilku użytkowników. Choc zdaję sobie sprawe że dwa ostatnie przezemnie wymienione obiektywyw bardziej wpisują się w opcje domkniecia budżetu niż jakościową.

Znalazłem informacje o problemach wspolpracy sigmy z A77 A65.Chodzi o nieprawidłowo działający autofokus (na przyszłość jakby ktoś potrzebował http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13672)

Trzeba pytać przed zakupem czy jest "kompatybilny".

Up:

Nabylem ostatecznie w dobrej cenie uzywana z gwarancja Sigme 70-200 2.8 II . Dzieki SansSerif za pomoc.

Edytowane przez Predator

Napisano

Gratuluję zakupu. Sam choruję na to szkło tylko pod Canona.

Na przyszłość - zapomniałem że A77 ma własną stabilizację w korpusie.

Kiedyś przymierzałem się do zakupu A77. Jeśli jeszcze do tego nie doszedłeś to A77 ma fatalną kompresję JPG, więc jeśli zależy Ci na jakości to tylko fotografowanie w RAW. Jakbyś miał problemy z ostrością w tej sigmie to jest serwis w Trójmieście który kalibruje zestawy, ale trzeba im wysłać aparat razem z obiektywem.

Napisano
  • Autor

Dzięki za dodatkowe informacje , sprawdzałem różnice i rzeczywiście w RAW zdecydowanie lepiej wygladaja zdjęcia. Co do obiektywu nie miałem jeszcze możliwosci go dokładnie przetestowac. Poprzedni własciciel przekazał mi przed zakupem, co również odnotowano w gwarancji, ze wysyłał do serwisu swój aparat sony a55 wraz z ta sigma do kalibracji. Miał problemy własnie z ostrością (ostrość łapał przed obiektem). Przy okazji zapytam czy rownież w swoim sprzęcie używasz filtrow ochronnych? Jeśli tak to jakie modele polecasz? Z góry dziękuję i pozdrawiam.