michaelsx Napisano 13 Listopad 2012 Share Napisano 13 Listopad 2012 Witam, mam pewien problem, który dotyczy oświetleniem przez HDRI w scenie. Chciałbym widzieć w "Perspective View" mapę HDRI, jednak, gdy wrzucam ją do Edytora materiałów >>> VRayHDRI i następnie do 1"Environment" i na końcu do "Viewport Background" to w "Perspective View" nic się nie dzieje. Jednak gdybym wrzucił mapę HDRI do Materiałów >>> "Bitmap" to wszystko jest jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winkiel Napisano 12 Grudzień 2012 Share Napisano 12 Grudzień 2012 Wiesz już może dlaczego tak jest? Mam ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 12 Grudzień 2012 Share Napisano 12 Grudzień 2012 a ja zadam pytanie w jakiż to sposób wrzucasz do background mapę vrayhdri ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyas Napisano 13 Grudzień 2012 Share Napisano 13 Grudzień 2012 Też mam ten problem. Nie chodzi chyba o wrzucanie do background tylko o wyświetlanie w background mapy z environment. Gdy jest tam mapa hdri to nic się nie wyświetla. Też zauważyłem ze jak się tą hdr-ke wrzuci jako bitmapa to wtedy to wyświetla(tylko trudniej mi nią wówczas sterować). U mnie problem wziął się po tym jak oglądałem tutka tu zamieszczonego do ustawiania oświetlenia mapą HDRI z wykorzystaniem światła vrey dome i vray sun. Link do tutka http://viscorbel.com/vray-hdri-lighting-tutorial/. No i pytanie "jak to jest zrobione";) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 13 Grudzień 2012 Share Napisano 13 Grudzień 2012 W którym maxie panowie pracujecie bo do 2012 troszkę inaczej to wyglądało niż 2013. Ogólnie kolejność następującą czynności : 1. W enviromencie zaznaczyć use map , wybrać mapkę vrayhdri 2. Przeciągnąć ja do material edytora z opcja instance i podczytać pod nią konkretna hdreerke 3. Ustawić w vrayhdri opcje mapping na spherical 4. Teraz wchodzimy do views-> viewport backgroun-> zaznaczamy show background a następnie wybieramy znowu opcje viewport background( znajdującą się poniżej show background) po otwarciu należy zaznaczyć Use enviroment background powinno działać bez problemu. W przypadku maxa 2013 wystarczy tylko zaznaczyć views->viewport background-> enviroment backgroud ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi