Napisano 13 Listopad 201212 l Witam, mam pewien problem, który dotyczy oświetleniem przez HDRI w scenie. Chciałbym widzieć w "Perspective View" mapę HDRI, jednak, gdy wrzucam ją do Edytora materiałów >>> VRayHDRI i następnie do 1"Environment" i na końcu do "Viewport Background" to w "Perspective View" nic się nie dzieje. Jednak gdybym wrzucił mapę HDRI do Materiałów >>> "Bitmap" to wszystko jest jak powinno.
Napisano 12 Grudzień 201212 l a ja zadam pytanie w jakiż to sposób wrzucasz do background mapę vrayhdri ?
Napisano 13 Grudzień 201212 l Też mam ten problem. Nie chodzi chyba o wrzucanie do background tylko o wyświetlanie w background mapy z environment. Gdy jest tam mapa hdri to nic się nie wyświetla. Też zauważyłem ze jak się tą hdr-ke wrzuci jako bitmapa to wtedy to wyświetla(tylko trudniej mi nią wówczas sterować). U mnie problem wziął się po tym jak oglądałem tutka tu zamieszczonego do ustawiania oświetlenia mapą HDRI z wykorzystaniem światła vrey dome i vray sun. Link do tutka http://viscorbel.com/vray-hdri-lighting-tutorial/. No i pytanie "jak to jest zrobione";)
Napisano 13 Grudzień 201212 l W którym maxie panowie pracujecie bo do 2012 troszkę inaczej to wyglądało niż 2013. Ogólnie kolejność następującą czynności : 1. W enviromencie zaznaczyć use map , wybrać mapkę vrayhdri 2. Przeciągnąć ja do material edytora z opcja instance i podczytać pod nią konkretna hdreerke 3. Ustawić w vrayhdri opcje mapping na spherical 4. Teraz wchodzimy do views-> viewport backgroun-> zaznaczamy show background a następnie wybieramy znowu opcje viewport background( znajdującą się poniżej show background) po otwarciu należy zaznaczyć Use enviroment background powinno działać bez problemu. W przypadku maxa 2013 wystarczy tylko zaznaczyć views->viewport background-> enviroment backgroud ;)