Skocz do zawartości

tworzenie mapy pod Displacement

drezdeck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko, próbuje od dłuższego czasu stworzyć mapkę do displacement z bardzo miernymi rezultatami. Przeczytałem gdzieś na forum że niejaki "Marcin" zamieścił tutoriala jak to zrobić lecz nigdzie nie mogę go znaleźć. Chciałem wymodelować zagięcia skóry w nagłówkach przy skórzanym fotelu w miejscu, gdzie skóra "zawija" się pod drewnianą tralkę. Ani cut ani paint deformation nie przyniosło pożądanych rezultatów ( albo nie mam tyle cierpliwości ) , więc postanowiłem tu ugryźć displacement`em. Czy może znacie jakiś tutorial gdyż to, co sam tworzę, daje mi podobne efekty do dwóch powyższych metod. Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

w zasadzie filozofi duzej do takiej mapy nie ma. Zaczynasz od szarej mapy, potem malujesz biale tam gdzie chcesz zeby szlo w gore i czarne tam gdzie ma isc w dol starajac sie nasladowac jak zgina sie tkanina.

http://www.foro3d.com/tutoriales/blender/blender-art-magazine-3d/blender-art-magazine-14/einstein/15.jpg - tu masz przyklad znaleziony na szybko, nie jest idealny ale pokazuje o co chodzi