Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siemanko mam pytanie od nośnie Cinemy 4d.

Czy wie ktoś może jak w tym programie zrobić drzewo liściaste ?

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jakiego pakietu używasz? Z robieniem drzewka jest trochę zabawy, są darmowe modele do ściągnięcia z netu. Jeśli masz pakiet vizualize to masz dołączone biblioteki roślin. Nie powalają ale może warto je przejżeć

Napisano
  • Autor

Dzięki Jacek, to mi się przydało ;)

Wszystkim bardzo dziękuje za chęci.

Nie czaję tylko jak liście zrobić ale jakoś do tego dojdę :D

Pozdro.

Napisano

Jeśli zrobisz drzewo w/w narzędziami to tam masz wszystko, a jeśli robisz na żywca to liścia najlepiej zrobić z jakiegoś polygona + tekstura + alpha. Rozmieścić Cloner'em (MoGraph) jako object >surface. Jak się uprzesz to jeszcze ruszać nimi możesz.

Poszukaj na Google+Youtube albo tu http://cinema-4d.wonderhowto.com/how-to/

A tu jest rewolucyjna metoda budowy drzewa+liści

Napisano

A czy mozna na splinach zrobić "standardowe" drzewo, że gałęzie wyrastają nie tylko z czubka pnia tylko po drodze też, jak to w zwykłych drzewach :-)

Napisano

W Cinemie można, nie ma przeszkód, a w różnych pluginach chyba tez.

Napisano

A czy mógłbyś napisać jak, jesli wiesz i nie za pomocą pluginów. mam taki filmik, gdzie ktoś zrobił coś takiego z sweepnurbs (nie jest pokazane jak niestety), próbuje i nie wiem jak to rozwiązać.

Napisano

Normalnie - wyciągasz za pomocą Sweep NURBSkształt po ścieżce. Gotowe gałązki ręcznie układasz na grubszych gałęziach.

W Sweep NURBS wejdź do Details w w Scale zejdź jednym z punktów aby jeden koniec gałązki był cieńszy.

Ale nie wiem czy robienie drzewa za pomoca splinów to najlepszy sposób - chyba lepiej zrobić drzewo z normalnych polygonów, Extrudować każda gałązkę, i dać na koniec HyperNURBS.

Napisano

Ok, ale z tego co Ty piszesz to do pnia zrobionego ze ścieżki i sweepnurbs mam dołożyć osobne obiekty-gałęzie. Mi chodzi o to , żeby to stanowiło całość, czyli ścieżka powinna wyglądać jak "krzyż". Wiem, ze da się z polygonów, ale mi chodzi o możliwość na ścieżkach, bo docelowo nie chodzi mi tylko o drzewo.