Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Chciałem przećwiczyć to co pokazane jest na tutorialu:

http://www.blenderguru.com/videos/create-a-realistic-water-simulation/

Wszystko było ok do czasu wciśnięcia bake. Na górze pokazuje się pasek postępu, ale wcale się nie porusza. W folderze cache nie tworzą się żadne pliki. Wałkowałem wszystkie ustawienia wielokrotnie i mogę znaleźć problemu.

Kiedy zrobiłem nową scenę tak na szybko. Fluid + domain + obstacle i ustawiłem wszystko jak w oryginalnej scenie gdzie występuje problem to pieczenie się udało. Co prawda zamiast szklanki dałem zwykłego box'a, ale profilaktycznie i szklankę podmieniłem na coś prostego i dalej lipa.

Jakby komuś chciało się zerknąć to dołączam odpowiednie pliki.

2012_12_31.zip

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Niestety nic nie pomaga. Pasek z postępem symulacji się pokazuje i po chwili znika.

Może coś źle ustawiam w czasie symulacji.

Timeline 25klatek, w render 25fps i w domain end time ustawione na 1

Normalnie przy ustalaniu domain bryła zamienia mi się od razu w coś o dziwnym kształcie. W tym wypadku sześcian cały czas pozostaje sześcianem.

Napisano
  • Autor

No to teraz ciekawostka.

Jak ściągnąłem plik z załącznika (ten, który sam dodałem) to po odpaleniu w blenderze symulacja zadziałała.

Skopiowałem więc pliki z partycji D na pulpit i odpaliłem. Symulacja się włącza. Czy pliki cache muszą być na partycji C?

Napisano

nie wiem, chyba nie. może jakieś problemy z uprawnieniami ale nie wiem jak to jest z tym pod windowsem. sprawdz co w konsoli wypisuje może tam będzie odpowiedz na zagadkę .