How high Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Dzień dobry cześć i czołem. Nie owijając za bardzo w bawełnę, chciałbym (Bo w gruncie rzeczy póki co jest to tylko kwestia chęci, potem będzie gorzej) odtworzyć zamek krzyżacki razem z całą resztą mojej wsi. Jednak nadrzędnym kłopotem jest to że nie wiem jak się za to zabrać. Widziałem parę projektów na youtube, jak ludzie pokazują w prosty sposób odtworzone całe warownie, i wychodzi na to że to nic trudnego, jednak skoro na moim planie jest nie dużo rzeczy, chciałbym zrobić je nieco lepszej jakości. Szukałem jakiś instrukcji, żeby ktoś choćby pociągną ręką w odpowiedni kierunek zamiast bardziej przyziemnego ciągnięcia za rączkę od a do z. Mniej więcej znam teorię i podstawy programów 3D, jak zrobić topologię terenu, proste "badanie" lokacji zrobiłem, ale dalej nic. Raczej w swojej pracy kieruję się słowami Pana Tomasza Bagińskiego, który mówił kiedyś że "katedra to jedyny projekt robiony samodzielnie, który nauczył mnie żeby więcej samemu tego nie robić", w którymś z wywiadów. Trochę mnie przeraża nudna skrobanina wszystkiego samemu, ale mam jednak paru znajomym ogarniętych w temacie chociażby tekstur, to jakby zobaczyli że coś mam, wzięli by się do pomocy (o ile by chcieli). Nie wiem czy zakładać że budynki będą tylko z zewnątrz, czy może z interiorami, czy może tylko te ważniejsze budynki będą miały interiory - Samemu ciężko jest mi to ustalić. Czas mnie nie goni póki co, zawsze by była to kolejna praca do portfolio w 3D, a także do wykorzystania w innych projektach, czy to gier czy filmowych. Posiadam mapkę lokacji warowni mojej wsi, pochodzi z XIV wieku, i ten okres jest dla mnie wzorcowy jeśli chodzi o wygląd lokacji, murów itp. A cały zamek to Trzy przedzamcza z wierzą rycerską na najwyższej górze, od której (w moim mniemaniu) w stronę nieistniejącego już jeziora odchodzi gdanisko, czyli rodzaj ganku z dachem i filarami prowadzącego nad większą wierzę nad jeziorem, która pełniła funkcję latryny. Czy jest ktoś wstanie naprowadzić na trop "historyczno-merytoryczny" i zwiększyć motywację do pracy samodzielnej?
shadowsexpe Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 Zamiast tak krążyć opłotkami dałbyś namiar na miejscowość na pewno będzie łatwiej z ustalaniem jakiś konkretów jeśli chodzi o dokumentacje architektoniczna która może się przydać do twojego projektu;)
How high Napisano 31 Grudzień 2012 Autor Napisano 31 Grudzień 2012 (edytowane) http://pl.wikipedia.org/wiki/Kowalewo_Pomorskie A co do mojej mapki, musiałem zeskanować ją w wyższej rozdzielczości, bo w googlach same kilkupikselowe obrazeczki, gdzie nic nie widać. Zdjęcie może za dużej jakości (zmniejszyłem trochę jakość, bo serwer graficzny nie chciał przyjąć tyle pikseli), ale za to szczegółowe... http://s14.postimage.org/6bo569zch/KOWALEWOPOM_XIVwiek_REDNIOWIECZE_lq.png Faktycznie, może troszkę za mało konkretów :) Edit: Tak jeszcze taka mała uwaga - gdyby ruin, czy nawet budynków było więcej, to nie robiłbym tego projektu, ale że zarówno krajobraz się zmienił brakiem jeziora, i warowni (współcześnie ulica prowadzi przez środek przedzamcza, muru i fosy) to myślę że fajnie byłoby stworzyć możliwość przejścia się po dawnych lokacjach... Edytowane 31 Grudzień 2012 przez How high dodatkowe informacje
shadowsexpe Napisano 31 Grudzień 2012 Napisano 31 Grudzień 2012 W czasie studiów miałem lekkiego świra na punkcie zamków. muszę przeszukać stare archiwa to może znajdę jakieś opracowania. Na twoim miejscu zastukałbym do konserwatora zabytków z twojego rejonu jak powiesz co chcesz stworzyć to bardzo możliwe ze znajda się jakieś ciekawe dokumentacje
How high Napisano 2 Styczeń 2013 Autor Napisano 2 Styczeń 2013 Niestety, najbliższy konserwator zabytków to Toruń i Grudziądz z tego co sprawdzałem, a ja raz że nie mam samochodu to z pks'ami ostatnio mamy "przejściowe, chwilowe", spróbuję popatrzeć na coś bliżej, ewentualnie czeka mnie piesza pielgrzymka...
Piotr7979 Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Trudny temat. Niestety na konserwatora zbytnio bym nie liczył, to znaczy można zawsze sprawdzić, ale mail z dobrze opisanym tematem raczej wystarczy aby ustalić czy wycieczka do niego ma jakiś sens. Z tego co pobierznie wyczytałem to zamek był kilkukronie oblegany (czasy wojny z zaonem), a następnie mocno uszkodzony w trakcie potopu szwedzkiego. Co prawda w 1685 roku podjęto uchwałę o odbudowie ale nigdy do niej nie przystąpiono. Gmach rozebrano w drugiej połowie XIX wieku (informacje z portalu zamkipolskie) - stąd podejżenie że u konserwatora dużo nie znajdziesz- trochę za dużo upłynęło czasu. Ale kto wie? Może dopisze Ci szczęście.
Rekomendowane odpowiedzi