Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

[ATTACH=CONFIG]88869[/ATTACH]

Witam. Renderuje animacje budynku. Chcialbym wyrenderowac osobno aniacje bez ruszajacych sie obiektow i pozniej osobno tylko ruszajace sie obiekty ( ludzie, samochody) Uzywam vray mtl Wrappera na wszystkie obiekty poza tymi ruszajacymi. Jednak na istniejacych cieniach budynkow z pierwszej warstwy pojawiaja sie dodatkowe cienie tych ruszajacych sie obiektow co fizycznie jest zle bo niemomzna stowrzyc cienia na cieniu. Wie ktos moze co moze byc tego powodem? Z gory dzieki za szybka odpowiedz.

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 993
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja zrobiłbym to w taki sposób:

1. Nakładasz textury - materiały czy tam co bądź na swoje nieruchome części sceny, zaznaczasz je i po kliknięciu PPM odznaczasz opcje "Cast Shadows" i renderujesz.

2. Nakładasz Mtl Wrapper na nieruchome obiekty - w właściwościach materiału Mtl Wrapper zaznacz opcję "Matte Surface","Shadows","Affect Alpha" i w miejsce "Base Material" podepnij zwykły materiał Vray Mtl i w zasadzie wyrenderuj.

U mnie ten sposób działa bez zastrzeżeń.

P.S. Zapomniałem dodać, w pierwszym punkcie renderujesz tylko nieruchome obiekty, a w drugim zarówno nieruchome jak i ruchome.

Edytowane przez Killedge
Tip