Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam do do "pokolorowania" figurkę mosiężną.

Mało się znam na czymś takim ale z tego co widzę nie jest to jednolita barwa, tylko kilka kolorów i w niektórych miejscach ten mosiądz jest podmalowywany ciemniejszym kolorem. Czyli nie wystarczy jakiś kolor mosiądzu + falloff bo wychodzi to nieładnie.

figurka wygląda jak w linku -

http://www.nagrobki-dodatki.pl/aniol-siedzacy-90-raden-braz-lakierowany-lub-woskowany-patyna.html

można sobie obrazek powiększyć.

Jak ktoś się zna na tym, to proszę o jakieś wskazówki czego użyć. Coś słyszałem, że są jakieś kolory imitujące lakiery samochodowe - może coś tym by się dało ?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wypalić mało intensywne ambient occlusion na teksturze i multiplikować go w czymś do 2d. Możesz też pobawić się Cavity map.

Napisano

Tez stwierdze ze podstawa bedzie tu Ambient Occlusion, ale mozna go uzyc o wiele ciekawiej niz tylko kolor. AO moze kontrolowac sile odbicia (w zaglebieniach mniejsza, na wypuklych powieszchniach wieksza), tak samo ostrosc odbic a moze i bumpa.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ok, sprawdzam jak to wyjdzie Ambient Occlusion ale chyba nie da się tym zrobić tego ciemniejszego ubrania i innych ciemniejszych miejsc, które to nie są ciemniejsze od cieni.

Dzięki wielkie dam znaka czy coś z tego wychodzi.

Napisano

Oświetl to co ma być jaśniejsze spotlightami z bardzo miękkim fallofem i wypal na teksturze. Potem do tych ambientów i cavity dodajesz taką mapkę w trybie add/screen.

Ewentualnie zobaczy czy możesz tym spotem emitować czerń i zaciemnij co trzeba. W majkowym mentalu tak się dało.

Edytowane przez Monio

Napisano
  • Autor

Niestety za cienkim w te klocki jeszcze jestem. Nie za bardzo mi to wychodzi.

Co to znaczy wypalić na texturze ?

chyba komuś to za kaskę zlecę po prostu.

Napisano
  • Autor

Viewport Canvas - podoba mnie się to. Może się uda jak chwilę czasu będę miał.

Dzięki wielkie PICsell