kingwins Napisano 15 Luty 2013 Share Napisano 15 Luty 2013 Witam, Mam następujący problem: Na scenie znajduje się wiele obektów poobracanych w różnych osiach, chcę przeskalować obiekt w jego jednej osi. Gdyby był prostopadle do osi sceny to nie ma problemu, chwytam za jedną z osi i skaluję. No ale jeśli obiekt jest przekręcony pod nierównym kątem w każdej osi to czy muszę mieć jego instancję ustawioną prostopadle do sceny żeby móc skalować w jednej osi? Czy nie ma jakiegoś manipulatora który by skalował względem obiektu? Przykład: Mam na scenie Vray Light obrócony pod nieregularnymi kątami, chce go poszerzyć... a nie da się tego zrobić wpisując size (z jakiegoś powodu dziwnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 15 Luty 2013 Share Napisano 15 Luty 2013 Nie wiem jak to do końca w maxie jest rozwiązane w maxie, ale musi byc opcja skalowana Wold Pivot(jeśli obracasz obiekt jego lokalny pivot sie obraca). Nie wiem czy złapałem to końca o co Ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubajaniak Napisano 15 Luty 2013 Share Napisano 15 Luty 2013 Obok guzika skalowania masz rozwijaną listę. Wybierz w niej opcje "local" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingwins Napisano 15 Luty 2013 Autor Share Napisano 15 Luty 2013 Obok guzika skalowania masz rozwijaną listę. Wybierz w niej opcje "local" Dzięki, o to chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi