Skocz do zawartości

Optymalizacja VRAY , animacja Odbicia , długi czas startu renderingu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Renderuje animacje , jest w niej sporo obiektów i są odbicia .

Komputer zaczyna rendering , wpada na element który odbija światło i zaczyna się bardzo długo zastanawiać na jednym rdzeniu ,

.Oblicza w tym czasie ogólne odbicia .

Na początku było o kilka sekund ale w miarę jak doładowałem obiektów etap ten przedłużał się

tak że teraz staje na 6 min ( przelicza wstępnie odbicia ?) , a rendering to potem tylko 3 min.

zrobiłem testowy rendering gdzie wyłączyłem odbicia i refrakcje i proces oczekiwania znikł , wiec wiek kto jest winowajcą .

Pytanie :czy można to jakość skrócić czas tego wstępnego przeliczania odbić , może jakiś chache , bufor

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

A tym odbijanych obiektach nie ma na przyklad Dispacement ? bo zwykle na samych odbiciach vray nie liczy tylko 1 rdzen. Moze zwiekszenie Dynamic Memory Limit w System pomoze.

Co do optymalizacji to jedyne co mi przychodzi do glowy to Max Depth w Vray Global Switches albo Reflect/Refract Interpolation w materialach ktore odbijajá.

Napisano

Pierwszy raz mam coś takiego , coś jest w scenie , ale scena jest gigantyczna i nie wykryje już co bruzdzi ,

Dispacement wyłączyłem , grzebałem też w Max Depth , nie wiem co jest grane .

ale jest sporo roslin , i materiał 2 stronny , liscie też odbijaja światło

Napisano

tak z ostatnich rzeczy ktore mi przychodza go glowy. Nie masz gdzies przypadkiem nie-vraysowskiego materialu? Pamietam swego czasu raytrace map robilo dziwne rzeczy z obiczeniami odbic.

Napisano

Spróbuj ukryć obiekty z materiałem 2-sided i zobacz czy to coś zmieni. 2-sided z ustawionym odbiciem potrafi się okrutnie długo liczyć.