Napisano 19 Sierpień 200420 l Tworzę miecz świeltny i natrafiłem na problem. Utworzyłem cylinder i przekonwertowałem go do edit mesh. Miecz świetlny tworzyłem skalując wertexy i przesuwając je lecz skończyłem pół miecza i nie mam już wertexów. Czy wie ktoś jak skopiować wertexy, żeby należały do tej figury?? (gdy je przesuwam z shiftem to te wertexy kopiują się alee nie są połączone z mieczem)
Napisano 19 Sierpień 200420 l Autor Chyba trochę namieszałem, więc podam prosty przykład. Tworzę cylinder, konwertuję go do editable mesh i gdy patrzę na cylinder z boku mam pięć pionowych kresek. Jak zrobić żeby było ich więcej nie zmieniając tego przy tworzeniu cylindra?
Napisano 19 Sierpień 200420 l Skorzystaj z takich narzędzi, jak: slice plane, quickslice, cut. Pozwolą Ci one tworzyć dodatkowe linie potrzebne w modelu. Jeżeli koniec cylindra masz wciąż zamknięty, możesz zaznaczyć ten face i zastosować extrude. Jeśli górny face już usunąłeś, możesz zaznaczyć krawędzie i przesunąć z przytrzymanym shiftem, co także stworzy nowe face'y. Powodzenia.
Napisano 19 Sierpień 200420 l Autor Po pierwsze dzięki za szybką pomoc. Robię tak : przechodzę do edycji face potem zaznaczam jedną linię pionową i wybieram opcję chamfer i to skutkuje, ale zaznaczenie całego pierścienia pionowego zajmuje mi trochę czasu bo muszę klikać po koleji na każdy fragment i potem mogę użyć chamfer (ale tylko raz i znowu muszę robić to jeszcze raz). A co do porady jak się używa slice plane i quickslice i do czego służą ??
Napisano 26 Sierpień 200420 l Ja bym to zrobił inaczej, ale jak ktoś chce się męczyć to droga wolna;)
Napisano 26 Sierpień 200420 l big_white_ninja to bedzie miecz 3d czy robisz jakas scenke gdzie ty bedziesz machal tym mieczem bo jak tak to jest prostrzy sposob
Napisano 26 Sierpień 200420 l tworzysz rectangle, przeksztalcasz do editable spline. Podkladasz film i animujesz rectangla, by pasowal do kija, ktorym machales. na to np. surface lub po prostu extrude z gruboscia 0. Polecam wigner.fuw.edu.pl/~holocron jako przyklad wykorzystania tej metody. Aha no i flary przy uderzeniach plus dzwiek i gra muzyka :-)
Napisano 26 Sierpień 200420 l Zapomnialem o najwazniejszym: Video post i lens effects glow na miecz :-)