Skocz do zawartości

Biała siatka - problem

ZoolPl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie używam 3ds'a 2013 i mam nie mały problem z gridem. Chciał bym by był on cienki i szary, ponieważ jest gruby i biały. Bardzo możliwe, że coś źle poklikałem w opcjach i wyszło jak wyszło. Ktoś wie jak przywrócić ustawienia fabryczne siatki (tej poziomej) ?

I mam dodatkowe pytanie skoro już założyłem wątek, czy warto wydać pieniądze na taki kurs?

http://mepi.pl/component/k2/item/695-modelowanie-samochodu-w-3ds-max.html

Gdyż chcę się nauczyć sztuki modelowania, a może są jakieś inne ciekawsze i lepsze darmowe kursy ew. tutoriale?

Edytowane przez ZoolPl

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Co do Gridu to: Tools > Grids and Snaps > Grid and Snap settings. I tam możesz się pobawić, możesz zmienić rozmiar, kształt itp.

Co do kursu to na dole masz komentarze, że jest on dla zaawansowanych.

Ja osobiście poleciłbym ci najpierw pooglądać różne tutki na YT i innych stronach pokroju Digital Tutors itp. Po pewnym czasie, nabierzesz obeznania w temacie i zdecydujesz czy warto wydać pieniądze czy nie. Ale od siebie ci powiem, że chociaż tego typu rzeczy kuszą, to na YT znajdziesz takich o wiele więcej i często lepszych, minus jest taki, że będą one w 90% po angielsku.

to na YT znajdziesz takich o wiele więcej i często lepszych, minus jest taki, że będą one w 90% po angielsku.

jak dla mnie to minus jest taki ze trzeba sie czesto przegrzebac przez mase smiecia zanim sie trafi na dobry tutek, a dla poczatkujacego ciezko stwierdzic czy dany tutek jest dobry czy nie.

Co do Gridu to: Tools > Grids and Snaps > Grid and Snap settings. I tam możesz się pobawić, możesz zmienić rozmiar, kształt itp.

Co do kursu to na dole masz komentarze, że jest on dla zaawansowanych.

Ja osobiście poleciłbym ci najpierw pooglądać różne tutki na YT i innych stronach pokroju Digital Tutors itp. Po pewnym czasie, nabierzesz obeznania w temacie i zdecydujesz czy warto wydać pieniądze czy nie. Ale od siebie ci powiem, że chociaż tego typu rzeczy kuszą, to na YT znajdziesz takich o wiele więcej i często lepszych, minus jest taki, że będą one w 90% po angielsku.

Bzdury kolego piszesz jeśli chodzi o YT, jak mirach napisał tam jest krocie smieci! Poczatkujacy nijak nie rozezna się co jest wartościowe a co nie. Zgadzam się z Toba co do Digital Tutors, ale tam płatne niestety.

Proponuje najpierw przerobić tutki zawarte w helpie maxa, jeśli chodzi o modelowanie, to jest masa tutkow, jedne lepsze drugie gorsze. Bez poznania podstaw sam nie ocenisz, które to które. Sam radziłbym zaoszczedzic trochę kaski i skorzystać z płatnych na DTutors, Gnomon Workshop, Lynda itp. Oczywiście możesz szukac darmowych np. na Evermotion, tutaj na maxie3d, cg tuts...

Jak najbardziej odradzam YTube, a przynajmniej wielka ostroznosc i rezerwę.

Powodzenia.

Wybacz, koledzy wyżej mają rację. Jak pomyślę wstecz to też miałem z tym raz czy dwa problemy. Ale ostatnio znalazłem świetny tutek odnośnie unwrapowania i wpadłem w euforie :P

Pozostaje ci też szukanie tutków darmowych ale polecanych przez ludzi z forum.

Nie ważne którą drogę obierzesz, najważniejsze to nie poddawać się.

Bardzo dziękuję panom/paniom za pomoc. Język angielski to nie problem, z tym że jakieś wartościowe treści ciężko znaleźć. Jeśli ktoś jednak by trafi na ten wątek i by miał naprawdę sprawdzone i potwierdzone skutecznością tutki o modelingu to takie pochwalenie się bardzo uszanuję.

Ps.Jeszcze jedno, gdy w "editable poly" zaznaczam jakiś polygon, to jest on ciemno czerwony razem z krawędziami, dało by się to zrobić tak by to był jaśniejszy czerwony i białe krawędzie?

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Hmmm...a ja chciałbym rozowy z białymi...

A na poważnie, jakos nie przeszkadzalo mi to "kolorowanie" jak zaczynałem, prace z maxem i wogole z 3d, wiec nie mam pojęcia jak to zmienić. Pewnie w preferencjach gdzies się da.

Jak poważnie do tego podchodzisz to zajmij się lepiej modelowaniem, no chyba ze zamierzasz pozostać na zmianie koloru obramowki aktywnego okna np. na niebieski ;).

Nie, nie... Nie chodziło mi o to, że wybrzydzam... Po prostu przyjmijmy, że mam małe polygony obok siebie, a jeśli je zaznaczę, to łatwo się zgubić, bo krawędzie mają ten sam kolor co zaznaczony polygon, wtedy nie wiem ile jest ich zaznaczonych i jakiej wielkości są.

No sorry ale nie potrafiłem się powstrzymać od tego co napisane jest poniżej.

Luudzie, nie zawracajcie d...py pytaniami jakości przedszkolaka... a ja chciałbym jasny czerwony...a ja szare liniei najlepiej jakby lekko stonowane były i przechodzily tonalnie w kolor tla...

Pytasz o modelowanie a zawracasz glowe kolorami zaznaczen i grida. Ja rozumiem, ze mozna dostosować interfejs do własnych upodoban ale zlap najpierw podstawy podstaw.

Dalej już nie pisze, bo to co chciałbym napisac na pewno nie spodobałoby ci się!!!

Pod Customise > Customise User Interface > Colours masz dostep chyba do wszelakich kolorow w Maxie. Mozesz sobie tam ustawic pomarancz lekko przechodzacy w odcien łososiowy ;)

Dawno w tym nie grzebalem, ale pamietam swego czasu Max mial zwyczaj "zgubic" albo "zapomniec" tych ustawien, wiec po ustawieniu wszystkiego jak pasuje wasrto zapisac sobie plik z UI.

pozdrawiam i dobranoc

Nie, nie... Nie chodziło mi o to, że wybrzydzam... Po prostu przyjmijmy, że mam małe polygony obok siebie, a jeśli je zaznaczę, to łatwo się zgubić, bo krawędzie mają ten sam kolor co zaznaczony polygon, wtedy nie wiem ile jest ich zaznaczonych i jakiej wielkości są.

Zrobilem test w maxie, choć dawno go nie odpalałem, u mnie nawet przy bardzo gestej siatce zaznaczając kilka poly wyraźnie widać jasnieszy kolor czerwony polygona i ciemniejszy czerwony krawędzi przy fabrycznych ustawieniach kolorow. Nie wiem jak to u ciebie, ale jak tak tragicznie, ze nie widać roznicy miedzy poly a krawędziami to pobaw się ustawieniami jak mirach napisał.