Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zakładam temat bo mam taki drobny problem.

Wstępny render wygląda tak.

SieyYTp.jpg

Liście palm to zwyczajny mesh z texturą liścia i kanałem alpha, smoke to blenderowy voxel texture, niebo w tle jest podwójnym cloud texture użytym jako textura globalna.

Dlaczego mesh z kanałem alpha nie wyświetla poprawnie smoke, tylko tworzy "dziurę", przez którą widać niebo?

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ten właśnie kanał alpha, który znając życie w prosty sposób nie współgra z teksturą. Cała scena jest na jednym layerze.

Czy da się sprawę załatwić z pomocą Nodów i Layerów? Szukałem trochę na innych stronach, ale raczej niczego nowego się nie dowiedziałem, jak problem był tak dalej jest. Z

Czy ktoś z was ma do polecenia jakąś książkę, forum, film, czy cokolwiek, co przedstawia prawie łopatologicznie sztukę compositingu, chciałbym się uczyć dalej, tylko nie wiem z czego.

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jest to błąd z którym także się spotkałem. Może spróbuj w ustawieniach render/anti-aliasing ustawić na full sample... czasem ta opcja pomaga zniwelować różne błędy. W tym wypadku cudów bym się nie spodziewał widać, że jest to najwyraźniej błąd w obsłudze kanału alpha w obrębie symulacji dymu/ognia ale cóż zawsze można sprawdzić.