Napisano 12 Marzec 201312 l Witam Was wszystkich serdecznie. Ostatnio pobrałem ze strony Havok, pakiet do wspomagania animowania. Przepatrzyłem foldery... parę animacji, skryptów, etc. Czy można w jakiś sposób zsynchronizować pakiet od Havoka z Maya 2011? Jakoś nie widzi mi się pisanie skryptów i wyłapywanie błędów. Istnieje plugin wykonujący to zadanie, czy muszę wszystkie skrypty ręcznie dodawać? Czy w ogóle dobrze myślę, bo być może pakiet od Havoka jest osobną częścią całego silnika Havok Vision, i nie można połączyć go z innym programem. Choć uważam, że powinno być połączenie między tymi programami.
Napisano 14 Marzec 201312 l Autor No, Panowie co tak cicho..., który da radę mi pomóc? Spokojnie bez przepychanek, każde zdanie wezmę pod uwagę. Czy może jeszcze eksperci tu nie zaglądali? Edytowane 14 Marzec 201312 l przez Rodriquez
Napisano 14 Marzec 201312 l Autor Trudno cokolwiek powiedzieć jak sie tego nie używa ;) Rozumiem, ale z doświadczenia wiem, że prawie każdy "duży" silnik lub jego część posiada wsparcie w postaci plugin-ów do oprogramowania Autodesku. Może się mylę, a może nie. I właśnie tu się zaczyna problem. Korzystał ktoś w ogóle z tego pakietu?
Napisano 15 Marzec 201312 l Witam Jeśli chodzi o "tego" Havoka o którym myślę to owszem korzystało się kiedyś z niego ale w 3dsmax. Nie w Maya. Są teraz jakby jego następcy z których się korzysta obecnie. Dynamica , Bullety, Nucleusy i wiele innych nowszych i szybszych niż Havok. Za dużo więc też nie jestem w stanie pomóc w kwestii tego silnika / pluginu. Pozdro czaps
Napisano 16 Marzec 201312 l Autor Witam Jeśli chodzi o "tego" Havoka o którym myślę to owszem korzystało się kiedyś z niego ale w 3dsmax. Nie w Maya. Są teraz jakby jego następcy z których się korzysta obecnie. Dynamica , Bullety, Nucleusy i wiele innych nowszych i szybszych niż Havok. Za dużo więc też nie jestem w stanie pomóc w kwestii tego silnika / pluginu. Tylko na stronie producenta pisze, że Havok Animation i Physics ma wsparcie do Maya, ale chyba tylko w postaci konwertowania animacji czy modeli do osi czasu. Natomiast mi chodzi o równoczesną synchronizację pracy w Maya i Havok, tzn. animuję w Maya i jednocześnie to co robię wyświetla się w oknie Havok'a. Taka możliwość była dostępna w CryEngine 3 SDK, jednak już z niego nie korzystam, bo ciężko się optymalizuje. Wspomniałeś o: Dynamica , Bullety... Mam rozumieć, że są to silniki graficzne, bądź ich części? Jeżeli tak, to czy są one darmowe do nauki, czy zastosowań niekomercyjnych? Edytowane 16 Marzec 201312 l przez Rodriquez
Napisano 16 Marzec 201312 l To silniki fizyczne podobnie jak Havok ;) Mylisz silniki gier(czy silniki renderujące gier) z silnikami fizycznymi(w sumię Dynamici i Bulleta stworzono do gier ale używa się często przy FXach co można poznać po tym co robi bullet przy zmianie substepów :P )
Napisano 16 Marzec 201312 l Autor To silniki fizyczne podobnie jak Havok ;) Noo raczej nie... Havok Vision to kompletny silnik graficzny. Natomiast Havok Physics to jakby część tego silnika odpowiadająca za fizykę. Chyba źle mnie zrozumiałeś :). Używałeś tych silników co podałeś wyżej? Są to darmowe engine? Mają otwarty kod czy zamknięty? No i główne pytanie, tak jak w temacie: Synchronizacja Maya + Havok, możliwe? Czy odpuścić?
Napisano 16 Marzec 201312 l Znając Maye pewnie możliwe, nie znając silnika i sądząc po chyba nikłem popularności odpuścić ;)
Napisano 16 Marzec 201312 l Autor Znając Maye pewnie możliwe, nie znając silnika i sądząc po chyba nikłem popularności odpuścić ;) Jakie odpuścić?! :) Popróbuje, może coś wykombinuję. Tak czy tak dam znać jak coś zrobię, moooże komuś się przyda. Nie wiem. Dziękuję wszystkim za pomoc, każda informacja jest cenna, a admina proszę o nie zamykanie tematu, może jeszcze coś ciekawego wleci. Pozdrawiam
Napisano 18 Marzec 201312 l Autor Dobra, sprawa wygląda tak... Pobawiłem się trochę, przeglądnąłem skrypty i muszę powiedzieć, że kod jest bardzo nieczytelny. Chodzi oto, że estetyka kodu nie została zachowana i brak komentarzy bardzo utrudnia czytanie i zrozumienie. Może dlatego, że jestem początkujący i pisano to dla zaawansowanych programistów? No nic. Przewertowałem większość plików x.h i nie znalazłem żadnych powiązań z Maya. Nie znalazłem kodu pluginu czy choćby nawet konwertera do Maya. Zapewne źle szukałem. Przez ciężki styl programistów, pliki były oglądane pobieżnie. ALE! Znalazłem parę ciekawych skryptów automatyzujących animację... niestety ale w obecnej postaci, do użytku w programie Havoka. Sama idea jaka została tam zastosowana jest ciekawa i można by zaimplementować do autodesku. Nie bardzo mi się chce, więc poproszę kogoś innego ;). Skrypty te polegają na na wykonywaniu prostych czynności, powtarzających się wiele razy i z których korzysta więcej niż jeden obiekt. Przykład: Mając wiele takich samych obiektów, można sklonować i przypisać jeden rig do wszystkich tych obiektów. Następnie animować. Przydatne do np. lawiny skał, gdzie zamiast animować każdy element z osobna można robić to na jednym, a na reszcie wprowadzać poprawki. W sumie ciekawa sprawa, więc warto jeszcze trochę posiedzieć w tym. Jak jeszcze wykopię coś ciekawego to podzielę się z Wami. Pozdrawiam.