Pitrus1991 Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 Mam dwa problemy mianowicie, pierwszy to taki, że na renderze pojawiają się plamy i nie wiem które ustawienie/a zależy/ą od tego. A drugi to problem z Antialiasing'iem w pomiędzy oknem a tłem. Wrzucam grafikę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitrus1991 Napisano 19 Marzec 2013 Autor Share Napisano 19 Marzec 2013 Nie jest mi w stanie nikt pomóc? Cały czas szukam rozwiązania, bawię się ustawieniami, ale żadnych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 19 Marzec 2013 Share Napisano 19 Marzec 2013 Nie używam Vraya w Sketchupie, tylko w Maxie. Ale pokaż ustawienia rendera, prawdopodobnie są dość podobne, może uda się coś wymyślić. Masz tam coś w stylu "affect bacground" w color mappingu? Co do plam - jak zapiszesz powiedzmy do tiffa z wyższą głębią koloru - np 16 - jest tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitrus1991 Napisano 19 Marzec 2013 Autor Share Napisano 19 Marzec 2013 Więc tak zapis do formatu *.tiff nie zmienił nic, w Color Mapping jest Affect background ale był odznaczony. Wstawiam ustawienia rendera: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitrus1991 Napisano 19 Marzec 2013 Autor Share Napisano 19 Marzec 2013 (edytowane) Miłosz3ds, trochę mnie naprowadziłeś, chodzi o głębie kolorów, tylko problem jest bardziej skomplikowany. Obraz *.png który pierwotnie zapisałem do tego formatu, ma głębie kolorów 32 bity tego dowiedziałem się w właściwościach tego pliku. A plamy pojawiają się już przy samym renderze, dlatego, że w renderze głębia kolorów jest 16 bitów, bo poprzez zmianę głębi kolorów w tym obrazie *.png z 32 bity na 16 bitów, obraz nie zmienił się ani troszeczkę. Więc podejrzewam, że Miłoszu nie dasz rady mi pomóc, w SketchUp'ie nie potrafię znaleźć niczego gdzie można było by zmienić głębie kolorów ani w ustawieniach ani podczas zapisywania to obrazu. Będę wdzięczny jeśli jednak ktoś da radę mi pomóc. Edytowane 20 Marzec 2013 przez Pitrus1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi