Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc, korzystajac ze zdjecia znajomego zrobilem takie logo fikcyjnego przedsiebiorstwa. Co o tym myslicie?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Czesc, korzystajac ze zdjecia znajomego zrobilem...

Fajnych masz znajomych, pogłaszcz go ode mnie po grzbiecie ;]

Takie trochę proste, trochę za proste, ale jest ostatnio tendencja w necie, by robić rzeczy maksymalnie czytelne i schematyczne.

Napisano

b słaba typografia, no i to nie jest logo; jak juz to logotyp.

przydałaby sie informacja czy to tylko na stronke czy do druku.

jak do druku to drogo troche wyjdzie w fullcolor.

jak chcesz poznac prof. opinie to pusc to na grupie dyskusyjnej pl.comp.dtp, albo na EF u KOOBY.

pozdrawiam

Napisano

IMHO chyba ciekawiej byloby zawrzec biala sylwetke jaszczurki (bardziej w ksztalcie litery S) w jakims czarnym jaju i pod nim napis LIZARD INDUSTIRES

Napisano

nie podoba mi sie kroj czcionki, tzn Arial Black jest do bani na logotyp.

nie wiem czemu akcentujesz litere "z" a zasłaniasz "Li"? robiac tak nazwe firmy odbiera sie jako :"zard". dodatkowo drugi człon nazwy konczy sie w jednej lini - to ok, ale zaczyna sie zupełnie przypadkowo.

co do samego projektu to uprosciłbym tego gada.

odnosnie logo jest troche teorii w designExtra - CORPORATE ID 06/2003

i pare ciekawych znajdziesz na http://www.logotypy.com/

tyle moge od siebie ale identyfikacja wizualna to nie moja działka, i nie przywiazuj wagi do mojej opinii.

Napisano
a jaka jest roznica miedzy logo a logotypem? :)

panie Czionek, straciłem wiare w pana. :)

logo to znaczek a logotyp to nazwa.....chyba ze sobie cos ubzdurałem :) ide jeszcze doczytac....:)

a wiec...WIEM:

logotyp (gr. lógos ‘słowo, mowa’ + týpos ‘kształt, obraz’) poligr. czcionka wieloliterowa, zawierająca kilkuliterowy skrót lub całe wyrażenie.

i jeszcze z designExtra:" ...W skład identyfikacji wizualnej wchodza takie elementy jak: nazwa, logo (znak graficzny i logotyp), kolory firmowe....."

zywcem przepisałem :).

Napisano

peter ubzdurales sobie ;)

logo to skrot od logotype. logotypy moga byc wylacznie literowe, wylacznie graficzne lub mieszane. to co pokazal jacus nie jest zadnym z nich. moze ew byc przykladem na naganne zabawy prze deformacje logotypu. wszelkie bledy opisal peter muler powyzej.

zwiezak fajny jest i mozna zastosowac go jako motyw i w logo ale sama fota nie wystarczy. logo powinno byc latwo zapamietywalne. wcale nie musi byc proste i moze miec kilka wariantow tak jak np logotypy marek samochodowych. inny do wizuali - full color 3d inny do drukow - uproszczony solid wektor.

edit: w dziale general discussion jest przyklejony watek corporate identity. polecam

Napisano

ja sie tam nie znam...mówiłem

ale to " ...W skład identyfikacji wizualnej wchodza takie elementy jak: nazwa, logo (znak graficzny i logotyp), kolory firmowe....."

to pisał jakis bolek z Instytutu Poligrafi Politechniki Warszawskiej. nie wiem czemu tak napisał ale ja ubzdurałem sobie ze to dwie rozne rzeczy....ja tam sie nie znam, i pozwole sobie zacytowac pewnego pana: "zbieram znaczki" :)

ale chyba masz racje:

wiem: "logo (‹s.› logotyp) 1. szt. symbol graficzny charakterystyczny dla danej firmy..."itd;