Napisano 2 Kwiecień 201312 l Witam, Chciałbym wiedzieć co warto wymienić w moim kompie, zastanawiam się nad zmianą procka i dodaniem ram'u, może mogli byście mi coś polecić. Specyfikacja: i3-2120 3,3GHz 2x4GB ramu Radeon HD 7770 Mój budżet wynosi około 1000zł i zależy mi na tym żeby przyśpieszyć renderowanie w 3ds maxi'ie Jak chodzi o procesory to chyba dobrą opcją było by wybranie i5-3550 3,3 GHz 6MB lub amd x8 8350, z tym że do amd musiał bym wymienić płyte główną ;/ Ram właściwie nie jest takim priorytetem i jak mi nie starczy kasy to kupie go w przyszłości ;) Przy okazji mam jeszcze 1 pytanie: Czy to normalne że przy renderowaniu x klatek pod rząd, im dłużej to trwa tym więcej czasu zajmuje wyrenderowanie jednej klatki? Z góry dziękuje za pomoc ;)
Napisano 4 Kwiecień 201311 l wymiana procka da przyspieszenie i to spore, pamiec nie przyspieszy, chyba ze bardzo duze projekty robisz. To ze im dalej rendering postepuje idzie wolniej, to raczej normalne bo pewnie wiecej sie dzieje na scenie niz w pierwszej klatce, zalezy co renderujesz.
Napisano 4 Kwiecień 201311 l wymiana procka da przyspieszenie i to spore, pamiec nie przyspieszy, chyba ze bardzo duze projekty robisz. To ze im dalej rendering postepuje idzie wolniej, to raczej normalne bo pewnie wiecej sie dzieje na scenie niz w pierwszej klatce, zalezy co renderujesz.
Napisano 5 Kwiecień 201311 l Autor Dzięki za odpowiedz, Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć który z tych procesorów da lepsze efekty w 3ds maxie?
Napisano 5 Kwiecień 201311 l Cześć. Ja bym stawiał na intela. Nie wiem jaką masz płytę główną? Może warto byłoby nawet dołożyć do i7 2600k, delikatnie podkręcić i cieszyć się mocnym sprzętem? :)
Napisano 5 Kwiecień 201311 l Autor Płyta na podstawce 1155 wiec niby lepiej by było brać intela, tyle że do i7 musiał bym dość sporo dołożyć ;/ No nic jeszcze sie zastanowię, może rzeczywiście warto się wstrzymać i kupić coś lepszego ;) Dzieki za opinie ;)
Napisano 6 Kwiecień 201311 l Mysle ze zakup I7 2600k to dobry pomysl, zwlaszcza ze maja ogromny potencjal OC, aczkolwiek nawet przeskok na I5 zrobi duza roznice
Napisano 6 Kwiecień 201311 l napisz jaką masz płytę główną bo jeśli masz coś na chipsecie B,Q albo H to kupowanie i7 czy i5 z odblokowanym mnożnikiem (czyli z "k") jest bez sensu lepiej brać wersje zablokowane. rozpiska chipsetów http://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1155
Napisano 6 Kwiecień 201311 l Płyta - MSI B75A-G43 IB75 s1155 ; ) jeśli zostawiasz płytę to proce które cię interesują to wszystkie i5 oraz i7 z drugiej i trzeciej generacji czyli sandy bridge i ivy bridge ale sugeruję: - te bez literki na końcu - to proce z zablokowanym mnożnikiem, są tańsze od odblokowanych wersji ;), - możesz brać pod uwagę wersje z "P" na końcu (czyli z nieaktywnym gpu) - albo "s" (wersje oszczędne energetycznie, choć te są trochę słabsze i trochę droższe wiec to trochę bez sensu ;)) - wersji z dopiskiem "t" nie polecam bo to już bardzo oszczędne proce i są znacznie niżej taktowane. każdy z nich będzie co najmniej dwukrotnie szybszy w renderowaniu od twojego teraźniejszego i3 ;)
Napisano 6 Kwiecień 201311 l Autor Dzieki za info, w takim razie chyba dozbieram i kupie i7 2600 ;) A czy będe musiał do niego dokupić chłodzenie, czy na box'owym wytrzyma? Np przy dłuższym renderowaniu jakiś większych scen?
Napisano 6 Kwiecień 201311 l Autor Dzieki za info, w takim razie chyba dozbieram i kupie i7 2600 ;) A czy będe musiał do niego dokupić chłodzenie, czy na box'owym wytrzyma? Np przy dłuższym renderowaniu jakiś większych scen?
Napisano 6 Kwiecień 201311 l zależy czy buda ma dobry przewiew, czy czasem w niej odkurzasz, czy komp stoi w klimatyzowanym pomieszczeniu. jak postawisz budę zaraz obok kaloryfera albo miewasz w lecie 40 stopni w pokoju i do tego nigdy nie odkurzasz kompa, a w budzie nie ma sensownego przewiewu to standardowe chłodzenie na pewno nie da rady... ale to nie oznacza, że się komp usmaży. proc włączy sobie throttling (czyli obniży napięcie i częstotliwość) i będzie jechał dalej tylko mniej wydajnie. kup póki co bez dodatkowego chłodzenia i zobaczysz. jak będzie się przegrzewał albo będzie uciążliwie hałasował to wymienisz radiator a jak nie to zaoszczędzisz 150 zł ;)
Napisano 6 Kwiecień 201311 l zależy czy buda ma dobry przewiew, czy czasem w niej odkurzasz, czy komp stoi w klimatyzowanym pomieszczeniu. jak postawisz budę zaraz obok kaloryfera albo miewasz w lecie 40 stopni w pokoju i do tego nigdy nie odkurzasz kompa, a w budzie nie ma sensownego przewiewu to standardowe chłodzenie na pewno nie da rady... ale to nie oznacza, że się komp usmaży. proc włączy sobie throttling (czyli obniży napięcie i częstotliwość) i będzie jechał dalej tylko mniej wydajnie. kup póki co bez dodatkowego chłodzenia i zobaczysz. jak będzie się przegrzewał albo będzie uciążliwie hałasował to wymienisz radiator a jak nie to zaoszczędzisz 150 zł ;)
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Autor Niby mam zamontowane 4 wiatraki 120mm wiec przewiew jakiś tam jest ;p A odkurzać zawsze moge zacząć ;] No dobra, dowiedziałem się właściwie wszystkiego co chciałem, wielkie dzięki za pomoc ;) macie + ;)
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Autor Niby mam zamontowane 4 wiatraki 120mm wiec przewiew jakiś tam jest ;p A odkurzać zawsze moge zacząć ;] No dobra, dowiedziałem się właściwie wszystkiego co chciałem, wielkie dzięki za pomoc ;) macie + ;)
Napisano 7 Kwiecień 201311 l hmm, teraz zwróciłem uwagę na to, jaką masz płytę główną - niestety na b75 podkręcanie praktycznie odpada. Czyli zostaje Ci zejście z literki "K" przy procesorze i kupienie zwykłej wersji. Dodatkowo - kupiłbym zamiast i7 2600 -> i7 3770. Jest odrobinę mocniejszy, cena praktycznie ta sama, ale gorzej się kręci i ma wyższe temperatury - ale nas to nie interesuje, bo na tej płycie i tak nie będziesz kręcić :) wydaje mi się, że jest to najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam, powodzenia!
Napisano 7 Kwiecień 201311 l hmm, teraz zwróciłem uwagę na to, jaką masz płytę główną - niestety na b75 podkręcanie praktycznie odpada. Czyli zostaje Ci zejście z literki "K" przy procesorze i kupienie zwykłej wersji. Dodatkowo - kupiłbym zamiast i7 2600 -> i7 3770. Jest odrobinę mocniejszy, cena praktycznie ta sama, ale gorzej się kręci i ma wyższe temperatury - ale nas to nie interesuje, bo na tej płycie i tak nie będziesz kręcić :) wydaje mi się, że jest to najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam, powodzenia!
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Boxowe chłodzenie na stocku wytrzyma, ale niestety jest ono głosne. Inwestując nawet w taki cooler za 100zł zyskasz w miare komfort pracy. Ewentualnie pod tą płyte zamiast I7 mozna pomyslec o xeonie - mozna kilka zł zaoszczedzic w stosunku do I7 Edytowane 8 Kwiecień 201311 l przez kitamo
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Autor Widziałem w sklepie te i7-3770 i w sumie dużo droższy nie jest, ale skoro ma jak mówisz wyższe temperatury to pewnie bez osobnego chłodzenia sie nie obejdzie ;? Te Xeony obiły mi się o uszy ale zabardzo nie wiem czym się różnią od i7, mógł by mi to ktoś wytłumaczyć, oraz podać model podobny wydajnościowo do i7-2600/3770??
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Widziałem w sklepie te i7-3770 i w sumie dużo droższy nie jest, ale skoro ma jak mówisz wyższe temperatury to pewnie bez osobnego chłodzenia sie nie obejdzie ;? on ma wyższe temperatury przy podkręcaniu z tego powodu, że krzem w nim ma mniejsza powierzchnię i ciężko jest odprowadzić z niego całe ciepło. jak nie kręcisz temparatury wyższe nie będą ;) Te Xeony obiły mi się o uszy ale zabardzo nie wiem czym się różnią od i7, mógł by mi to ktoś wytłumaczyć, oraz podać model podobny wydajnościowo do i7-2600/3770?? mowa o xeonach serii E3. to procki robione na rynek serwerowy. oficjalnie nie są obsługiwane przez większość cywilnych płyt ale seria E3 to fizycznie identyczne procki co i7. więc nieoficjalnie każda płyta z podstawką lga 1155 powinna je przyjąć. od i7 nie różnią się praktycznie niczym (jakieś tam wirtualnizacje do niczego nam nie potrzebne) część z nich ma wyłączone GPU część ma włączone. gpu w xeonach podobno ma być odpowiednikiem serii quadro i firepro, czyli jakieś bardziej wypasione stery ale jak to w praktyce wygląda niewiem choć wątpie by to gpu było cokolwiek warte. wydajnościowo xeon e3 będzie taki sam jak i7 jeśli oba będą działać z tą samą częstotliwością. xeon e3 występuje jako v1 i v2. v1 = sandy bridge, v2 = ivy.
Napisano 9 Kwiecień 201311 l Temperatury to ma wyzsze z innego powodu, ano z tego ze heatspreader nie jest lutowany tylko przytwierdzony za pomoca TIM (pasty termoprzewodzacej) jesli idzie o roznice miedzy xeonem a I7 to polega ona glownie ujmujac na tym ze na plytach 2 procesorowych 2 xeony razem sie dogadaja a i7 nie. Roznica lezy w QPI. Przy plycie jednoproceosorwej nie ma to absolutnie zadnego znaczenia i tak. Oczywiscie nie wszystkie Xeony maja podwojne QPI. Dodatkowo w wielu xeonach nie ma ukladu IntelHD. Co do obslugi to praktycznie kazda plyta ktora supportuje I7, bedzie miala obsluge Xeona. Mozna nad nim pomyslec jesli chce sie zaoszczedzic kilka zł i nie zamierzamy krecic proca, bo xeony maja zablokowany mnoznik a krecenie ich z poziomu BCLK to raczej duzych efektow nie daje. Obecnie jednak mozna kupic je znacznie taniej niz odpowiadajace im I7 Edytowane 9 Kwiecień 201311 l przez kitamo