Maxoss Napisano 9 Kwiecień 2013 Napisano 9 Kwiecień 2013 (edytowane) Miałem kupić karte graficzną, GTX 660, ale chyba lepiej będzie jeśli najpierw kupie płytę główną, procek, a dopiero potek grafe. Kieruje się do was, abyście mi poradzili jaką płytę główną kupić. Zależy mi na tym, aby obsługiwała minimum 24GB RAM, bo w tej chwili moja płyta główna (gigabyte ga-p31-s3g) obsługuje max 4GB. Ważne jest też aby płyta korzystała z chipsetu intela. Chciałbym kupić wszystko w jednym sklepie internetowym, żeby nie płacić 2x za przesyłke. Nie chce też żeby to była jakaś wersja mini, czy coś, chce aby była standardowych rozmiarów, aby nie musieć wymieniać obudowy. Do tego dochodzi procesor Intel'a (musi być przynajmniej i5). W tej chwili mam Intel Core 2 Quad 2,4GHz Q6600 więc jeśli chciałbym kupić jakąś kartę jak np. GTX 660, to karta nie zostanie w pełni wykorzystana. Co byście radzili mi? Budżet wynosi 1000zł, nie więcej. Na ten czas na oku mam: Płyta http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/msi-z68a-g43-g3-intel-z68-lga1155-pcievgadzwglansata3usb3raidddr3,26942.html Procek http://www.agito.pl/procesor-intel-core-i5-3470-3-20ghz-box-81-594776.html?attr=cena-500+800 Edytowane 9 Kwiecień 2013 przez Maxoss
juri36 Napisano 9 Kwiecień 2013 Napisano 9 Kwiecień 2013 obawiam się, że będziesz musiał kupić tez ram. bo w starym kompie masz ddr2 a w nowym będzie ddr3. płyta spoko tylko dopłacasz do chipsetu umożliwiającego podkręcanie a proca wybierasz zablokowanego. będziesz podkręcał ?
Maxoss Napisano 9 Kwiecień 2013 Autor Napisano 9 Kwiecień 2013 Myśle że w przyszłości tak. Czy jest jakaś i5tka, w podobnej cenie, z końcówką K? @edit o ramie to ja wiem, najpierw musze dobrać płyte, potem procka odpowiedniego pod plyte i dopiero wtedy ram. A karta graficzna (jedna z rzeczy która jest mi najbardziej potrzebna) będę musiał kupić na końcu.
Docent Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 i5 2500k - troche droższy, ale za to ma potencjał do OC. Do 4,5Ghz spokojnie na dobrym wentylatorze polecisz.
juri36 Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 nie kumam... to ty chcesz kupić proca i płyte i wsadzić to do szafy i czekać aż dozbierasz na ram ?
Rekomendowane odpowiedzi