Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,chciałbym zrobic cos takiego jak jest na obrazku,jak to zrobic? modelowac recznie kazdy romb oddzielnie czy da sie jakos to zrobic "automatycznie"? Bardzo proszę o pomoc poniewaz musze miec to na jutro rano a siedze od 3 godzin i mi nie wychodzi? POMOCY!:(

dekoracjaprzykad1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja jeszcze początkuję, ale na moje oko, to bym to w płaskim plainie wyciął, zamienił na poly i wyciągał w dół za pomocą soft selection

Napisano
  • Autor

własnie nie mam pojecia jak uzyskac trójkaty na plejnie:/

Napisano

No nie wiem czy jest metoda automatyczna. jeśli nie potrzebujesz dokładnej siatki z tymi dziurami to najprościej wymodelować ogolny kształt tej bryly np. splainami i Surface i dac na to texture z mapa opacity lub cutoff(w mental rayu). Jeśli ma być dokladna bryla to albo modelowanie każdego rombu osobno albo caly kształt i na nim odpowiednio ulozyc topologie siatki.

Napisano
  • Autor

Niestety nie moge otworzyc pliku,ani zimportowac,ani merge:/

Napisano

Ja bym się tym tak zajął.

Masz 6 gwiazdek na szerokość i 5 na wysokość.

360 stopni / 6 = 60.

1. Stwórz cylinder o 12`ciu bokach i podziel na wysokość jak ci odpowiada.

Wytnij gwiazdki, detachuj do oddzielnego obiektu.

2. Stwórz podział na cylindrze kopiując gwiazdki przez rotację o 30`st. i lokalnie przesuwając po cylindrze.

3. Teraz symetria względem rotacji- symmetry w rotacji x o 60`stopni, aż uzupełnisz cały cylinder.

4. shell dla głębii, FFD Box i skalujesz sobie control pointy.

5. Rezultat. Przykład to się nie starałem wykańczać, ale teraz masz możliwość powrotu do edit poly i tweakowania z podglądem jak się zachowa symetria ffd box, mesh smooth etc.

powodzenia.

jak ktoś ma szybszy sposób to pisać, chętnie się dowiem czegoś :)

gwiazdkid.jpg

Napisano

Ciekawe czy odciągnąłbym taki sam efekt na plainie. Jutro spróbuje z ciekawości

Wysłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2