Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam 2 małe problemy z powierzchniami typu NURBS. Pierwszy to taki, ze chcialbym uzyskac gladkie przejscie pomiedzy warstwa utworzona przez UV Loft z warstwa U Loft. Drugi problem dotyczy samych warstw tworzonych UV Loft'em - po zlozeniu krzywych U i V powstala warstwa jest niedomknieta (tzn brakuje mi tu rowniez gladkiego przejscia miedzy pierwsza a ostatnia krzywa co widac na rysunku 1).

Z gory dzieki za pomoc.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

coz nie wiem jak jest w maxie ob to chyba z maxa screen.

w rhino jest do tego specjalne narzedzie o nazwie match dzieki ktoremu z dwoch surface'ow mozemy uzyskac jeden o zadanym typie ciaglosci. a mianowicie z ciagloscia typu position czyli to co widac u ciebie - stykaja sie ale widoczny jest szef oraz ciagloscia tangency lub curvature co powoduje plynne przejscia miedzy dwoma powierzchniami.

polecenie w rhino:

surface->surface edit tools->match - tak z pamieci, moge sie mylic.

zaznaczasz obie krawedzie po czym ENTER i wybierasz typ ciaglosci dla zaznaczonych krawedzi i zatwierdzasz. szef zniknie.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Peter: mimo najszczerszych chęci nie potrafię znaleźć takich (czy chociaż podobnych) funkcji w maxie... oczywiście moge przekonwertować ten obiekt do poly i ustawić jeden smoothing group, ale to nie jest dobre rozwiązanie bo tracę w tym momencie elastyczność jaką daje mi NURBS we wprowadzaniu późniejszych zmian...

PS. Dopiero zagłębiam się w temacie NURBS'ów i jestem jeszcze zielony dlatego bardzo bym był wdzięczny gdyby ktoś mógł mi podesłać jakieś pomoce na ten temat (książki online, tutki, FAQ)

Napisano

HaLord zapomnij o nurbsac w maxie bo tylko sie zniececiesz do tej techniki modelingu. ostatnio ja probowalem cos zrobic nurbsami tymi wlasnie w maxie i powiem ze raczej nimi nieda sie zrobic nic poządnego. malo narzedzi a jak są to mają wielkie niedociągniecia. sprobuj rhino lub temu podobne prawdziwe nurbsmodelery.

Napisano
  • Autor

Uncle & Bzyku: Dzięki za mądre rady :) Chyba oleje te NURBS'y w maxie. Nie mam zamiaru się przy nich grzać gdy coś nie wychodzi...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności