Napisano 17 Maj 201311 l Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Zanim zarejestrowałem się na tym zacnym forum, przeczytałem 3 razy dział o kartach graficznych i jeszcze poza forum też. Wynik tego jest taki że wiem, że nic nie wiem :) Osobiście nie zajmuje się grafiką 3d, ale sporo się nasłucham i naoglądam, gdyż zajmuje się tym moja zona. Otóż do czego zmierzam :) Otrzymałem od żony zadanie - złożyć sprzęt pod 3ds max'a i utknąłem na wyborze karty graficznej, ale z tego co widzę po przeczytaniu forum to nie tylko ja :) Żona zajmuje się projektowaniem wnętrz i wizualizacją (renderingiem). Pracuje na 3ds max 2013 + Vray. Zależy mi na raczej bezproblemowej i bezobsługowej pracy - kto ma żonę ten wie co to znaczy zrobić coś źle :) Pytanie moje jest takie czy ktoś z Was miał już styczność np, z nowymi kartami Quadro na Keplerze np K600 / K2000. Pytanie 2 czy do architektury wnętrz karta pokroju Quadro K600 / lub starsza 600 wystarczy, do pracy w siatce. Żona na chwilę obecną nie korzysta z widoku shade, vray-rt - nie potrzebuje, radzi sobie bez tego, tylko siatka. Przykładowe sceny mają po około 7,5 mln poly i 4,5 mln vertexów. Rendering odbywał sie będzie wyłącznie na CPU (do tego celu i7-3770k). Vray z tego co się orientuje na ta chwilę nie oferuje pełnego wsparcia, tylko RT, ale to jest nie istotne. Naczytałem się już sporo dyskusji na forum co lepsze Quadro czy GTX i dowiedziałem się jednego - zależy do czego. Dlatego właśnie pytam doświadczonych osób czy do w/w programów lepiej wystarczy Q600 /Q K600, czy może lepiej coś pokroju GTX 660 Ti, może 650 Ti, a może się szarpnąć się na Q 2000 / Q K2000. Wymagania 3ds max podane na stronie Autodesku wiem co mówią, ale rzeczywistość niejednokrotnie weryfikuje podawane przez producentów dane i wymogi. Podpowiedzcie proszę co w zupełności wystarczy do prac tego pokroju, abym mógł spać spokojnie :) Decyzję i tak ostateczną podejmę sam, ale chciałbym wiedzieć jakie mniej więcej wymagania muszą być spełnione. Z góry dzięki Pozdrawiam Łukasz
Napisano 17 Maj 201311 l Mnie tam Quadro 600 do 20mil poly wystarcza jest ok ale w trybie wireframe bądź shaded. I to jest tak ze Quadro to Quadro a GTX to GTX po mimo ze GTX maja 3x leprze parametry działają wolniej po za trybem realistic gdzie wygrywają.
Napisano 17 Maj 201311 l Ja osobiscie "Q" zdecydowanie bym nie kupowal, no ale kazdy bierze to, na co ma ochote:) Dobranoc
Napisano 18 Maj 201311 l GTX dziala wolniej niz Quadro? ja mam odmienne info, no chyba ze cos sie zmienilo w najnowszej serii quadro, w co watpie
Napisano 18 Maj 201311 l No właśnie, czy ktoś miał już od czynienia z nowymi Quadro? Specyfikacja wygląda lepiej niż w starych modelach, natomiast architektura inna, gdzieś wyczytałem że Keplery mimo mocniejszych parametrów sprawują się gorzej od Fermi. (chyba że coś pokręciłem :) ) Pytanie 2 czy ktoś używa np GTX 650 Ti i czy ten model jest OK i działa stabilnie. Czy lepiej z GTX pójść w Fermi np 560 Ti?
Napisano 18 Maj 201311 l Obawiam sie ze z forum wyciagniesz to samo co z grzebania po sieci - kazdy powie ci co innego i beda to historie pojedynczych przypadkow. Np wg mnie Quadro sie kompletnie nie oplaca, w studio w ktorym pracowalem o wiele lepiej sprawdzaly sie zwykle karty nvidii ze sredniej polki. Niestety bylo to pare lat temu, wiec ta wiedza w tym momencie jest prawdopodobnie kompletnie przestarzala. Co do 650 Ti i 560 Ti, porownaj parametry na jakims benchmarku, jesli nie kupisz jakies wadliwej karty to raczej nie ma powodow zeby jedna pracowala stabilniej w maxie niz druga. Sam pracuje na 460 i 560 i obie dzialają. Kumpel kupil jakas mega podkręconą 580 i bardzo szybko wpadl w klopoty z powodu niewystarczajacego chlodzenia. Ale jak pisalem, to sa wszystko pojedyncze przypadki.
Napisano 18 Maj 201311 l Jakl chcesz quadro 600 to moge sprzedac.U mnie sie sprawdzala dopoki nie zaczalem pracowac na 27" monitorze przy rozdzielczosci 2560 px karta nie dawala rady w maxie
Napisano 20 Maj 201311 l Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Poczytam jeszcze jakieś obcojęzyczne artykuły i fora, może jakaś recenzja Q k600 się trafi (nie ukrywam ciekawi mnie tak karta), porównam i trzeba będzie w końcu podjąć decyzję. Rly - dzięki za propozycje, rozważę ją w tym tygodniu i dam Ci znać. Pozdrawiam
Napisano 20 Maj 201311 l Byl bodajze 2mies temu wątek na tym forum, gdzie robilismy testy wydajnosciowe GF/Q we viewporcie. Powertuj.