Napisano 19 Maj 201311 l Witam ponownie, Moje pytanie jest dość proste i chyba znam na nie odpowiedź ale chciałem się upewnić, różnica między 2sided a zwykłym materiałem na przezroczystości polega na tym że w 2sided zobaczymy plamę światła, która powstanie po drugiej stronie materiału jeśli materiał ten przysłania źródło światła? No bo jeśli nie to nie wiem o co chodzi :(
Napisano 19 Maj 201311 l Tak właśnie to działa. Siłę przeźroczystości kontrolujesz poziomem szarości w slocie translucency - colorpickerem lub mapą. Jeżeli zaznaczysz 'back material', możesz imitować np biały papier z nadrukiem z tylko jednej strony. Gdy ta opcja jest odznaczona, materiał przypisany do 'front material', będzie też użyty w slocie 'back materiał', jednak nadal możesz kontrolować siłę prześwitywania. Help tutaj: http://www.spot3d.com/vray/help/200R1/vray2sided_params.htm W tym linku jest też link do przykładów.
Napisano 19 Maj 201311 l Autor Czyli gdybym zrobił zwykły vrayMtl i ustawił na nim texture zapisanej kartki ale tylko po jednej stronie, ustawił kartke zapisaną stroną od kamery, zaświecił za kartką światło, to nie widziałbym napisów, a w przypadku 2sided tak?
Napisano 20 Maj 201311 l 2-sided po prostu pozwala nałożyć dwa różne materiały na dwie strony pojedynczego face'a.